500 de ani de la un mare cutremur

Anul acesta marcheaza fix o jumatate de mileniu de cand Martin Luther initia un proces de revolta care avea sa schimba fata Europei si a lumii – Reforma religioasa.

Desi n-as putea spune ca sunt complet ignorant in privinta acestui moment istoric de rascruce, ar mai fi multe de stiut, astfel ca m-am aplecat asupra unei carti de cultura generala intitulata Atlas istoric al Reformei, ca sa imi mai limpezesc viziunea.

Am mai iesit si cu alte prilejuri din ingrata situatie de a recenza o astfel de lucrare, despre care nu se poate spune ca are o structura narativa, iar acum imi este si mai usor. Autorul (mai bine spus, editorul) Tim Dowley a reusit sa gaseasca un echilibru intre materialul scris si cel cartografic, iar imbinarea celor doua furnizeaza o experienta intelectuala asa cum merita disciplina servita de muza Clio.

Fireste, se poate face si doar un exercitiu de deductie si procesare a informatiilor: parcurgerea hartilor fara alta lectura decat a legendei si incercarea decelarii evolutiilor si traiectoriilor cronologice. Cu riscul de a mi se servi acel „Ce te bagi, ma?”, cutez sa le recomand profesorilor de istorie care citesc aceste randuri sa apeleze mai degraba la astfel de activitati, in locul dictarii unor liste de date si insiruiri de nume; am informatii din interior ca, in timpul unei astfel de lectii aride, mintea elevilor zboara catre sfere care sunt la ani-lumina departare de Jean Calvin, Razboiul de Treizeci de Ani sau eliberarea de sub dominatia spaniola a provinciilor olandeze.

Ha, ce? Ma scuzati, domnu’, am atipit si m-am lovit de coltul bancii.

O alta calitate a acestui Atlas istoric al Reformei este ca nu limiteaza expunerea la subiect asa cum este el incadrat academic. S-au intamplat multe inainte si dupa ce demersurile lui Martin Luther si cei asemeni lui au smuls o bucata masiva din crestinatate de sub tutela Bisericii Catolice, iar prezentarea acestor evenimente si zbateri omenesti m-au ispitit sa le caut o anumita logica.

Ma aventurez sa spun astfel ca Reforma a fost un cutremur inevitabil, insa forma in care s-a desfasurat e rodul magnificei imprevizibilitati umane.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru ca m-au transportat in epicentrul unei zguduiri vechi de 500 de ani.

Lasa un comentariu.