Am fost gurmand connaisseur si mi-a placut (3)

branzeturi_vin3

Initial, mi-am arogat titulatura de „gurmand connaisseur” la misto, dar acum incepe sa capete substanta, pentru ca, pe 24 martie, la Temple Bar din Craiova, mi-am mai dezmierdat inca o data papilele gustative in cadrul evenimentului Branzeturi cum se… cuvin, care a reunit branzeturi Delaco si vinuri de la Corcova Roy & Damboviceanu.

A fost o experienta pe care epitetul de „agreabila” de-abia daca o descrie palid. Vinurile de Corcova sunt romanesti, dar cizelate de inegalabila traditie frantuzeasca, iar acest melanj cultural mi-a zgandarit si mai abitir curiozitatea-mi specifica. Curiozitate care mi-a fost satisfacuta pe deplin de raspunsurile lui Serban Damboviceanu, partener in cadrul firmei Corcova Roy & Damboviceanu. Pe langa ample si placute discutii despre aventura vinurile romanesti pe piata franceza, am aflat si informatii interesante despre rolul sticlelor cu umar, a explicatiei pentru nuanta inchisa a acestora sau despre cum se distinge culoarea reala a unui vin.

branzeturi_vin5

Ce am apreciat in mod deosebit la Serban Damboviceanu a fost ca intruchipeaza calitati pe care le-am vrea multiplicate in randul romanilor: politete, spirit intreprinzator, deschidere, educatie elevata, umor.

De cealalta parte, a branzeturilor, acelasi Alin Sintimbrean de la DictonarCulinar, mai putin podoaba maxilo-faciala, prilej cu care am constatat cat intinereste un om cand isi da barba jos si e animat de pasiune in ceea ce face. Pe langa desavarsitele armonii gustative elaborate de Alin, am mai avut parte si de un bonus: o mostra de intelepciune orientala, pe care nu v-o impartasesc decat la un pahar de vin cu branzeturi.

branzeturi_vin6

Combinatia pe care am ales-o de data aceasta este una surprinzatoare pentru cei care au fost acolo si s-au indreptat spre altele mai spectaculoase: Mozzarella Fresca – Sauvignon Blanc. Intr-un cuvant, as caracteriza-o asa: simplitate.

Mozzarella Fresca de la Delaco este facuta din lapte de vaca si are o reputatie putin nedreapta – este asociata indeobste cu pizza si lasagna, fiind capabila, insa, sa trezeasca singura placute senzatii prin gustul usor sarata si aroma fina, de lapte. Are si o poveste frumoasa: originara din Campania si atestata la curtea papala inca din secolul al XVI-lea, s-a nascuta printr-un fericit accident, cand o bucata de cas proaspat a cazut intr-un vas cu apa clocotita, la o mica fabrica de branzeturi, din zona orasului Neapole. Intr-un cuvant: mangaiere.

Sauvignon Blanc este un vin delicat, limpede, cu reflexe argintiu-verzui, cu alcool in concentratie de 12,5%, suficient sa incite imaginatia si sa dezlege limbile, dar si suficient de intepator sa te readuca in planul material al existentei. Intr-un cuvant: trezire.

Ma opresc aici cu descrierea acestui eveniment, pentru ca vad deja priviri ciudoase din partea celor care nu au fost de fata.

branzeturi_vin4

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.