Am fost gurmand connaisseur si mi-a placut (6)

degustare4

Nimeni nu-mi mai poate contesta calitatea de connaisseur (daca nu deplin, macar aspirant) dupa ce, participand la inca o editie a evenimentului Branzeturi cum se… cuVin, organizata de DictionarCulinar.ro si Asociatia Bloggerilor Olteni si desfasurata pe data de 3 noiembrie la Restaurantul Marmara din Craiova, m-am vazut in situatia de a ma reintalni cu vinurile Cramei Oprisor, cele care mi-au deschis apetitul pentru imperecheri (a se remarca pluralul, deci nu radeti prematur) culinare, alaturi de deja binecunoscutele branzeturi de la Delaco.

degustare2

Se cuvine sa precizez, insa, ca nu au fost exact aceleasi licori dezlegatoare de limba, ci alte sortimente, insa placerea sorbirii/mestecarii si a dialogului pe teme mai mult sau mai putin viticole au fost aceleasi, ba chiar au crescut simtitor.

Motivele variaza de la calitatea deosebita a produselor care au alunecat pe gatlej pana la discutiile informative, dar si amuzante cu acelasi dezinvolt Gabriel Cristea, reprezentantul Cramei Oprisor, secondat de Rebeca Didu, o delicata prezenta feminina, fapt care ne arata ca Romania este taramul egalitatii de sanse in orice domeniu.

Am ras mult, ni s-au povestit o multime de lucruri, insa, cum imi faceam mea culpa si cu alte ocazii, nu imi iau notite, asa ca va trebuie sa ma bazez pe memoria supusa delicioaselor injonctiuni bahice.

Astfel, am aflat ca un procent surprinzator de mare de crame folosesc recipiente de inox in locul traditionalelor butoaie de lemn, care, la randul lor, au o utilizare limitata, evaluata intr-un mod foarte practic: cu cat ii ia mai mult vinului sa atinga desavarsirea, cu atat este butoiul mai aproape de a-si da obstescul sfarsit.

degustare1

Mi-a fost greu sa ma decid asupra combinatiei preferate, dar viata e plina de alegeri dificile, asa ca m-am aplecat asupra perechii Brie – Ile de France – La Cetate Chardonnay.

Cu Brie – Ile de France m-am mai intalnit eu pe astfel de taramuri, dar am remarcat cu aceasta ocazie cat de cameleonica este aceasta branza moale, matasoasa, acoperita un mucegai nobil. De fiecare data genereaza trairi gustative diferite, in functie de cum o conduce partenerul de dans senzorial.

In cazul de fata a fost La Cetate Chardonnay, un vin alb, sec, amagitor prin modul cum isi dezvaluia calitatile la cateva secunde dupa ce facea o reverenta aromata in anticamera reprezentata de cavitatea bucala.

Intr-un final, ineditul exercitiu de a sintetiza intr-un cuvant ansamblul de senzatii, separate si ingemanate:

Brie – Ile de France – mladiere

La Cetate Chardonnay – amagire

Impreuna – alunecare

Sa mai fie oare nevoie de cateva zeci de degustari, ca sa merit tresele de connaisseur aspirant?

Nicio problema.

degustare3

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.