Apostolii libertatii nevazute

maestrii_gandiriiFilosofia in stare pura e grea. Lectura ei necesita o mare concentrare si, desi rezultatul unui astfel de efort este deosebit, nu poti scapa de epuizarea mentala care il insoteste. Asa ca am preferat sa imi lamuresc cateva chestiuni despre istoria intelepciunii din secolul al XX-lea prin intermediul lui Roger Pol-Droit si a cartii sale Maestrii gandirii.

Structura lucrarii e simpla: capitole despre personalitati care au modelat gandirea secolului trecut (de care eu inca simt ca mai apartin). Am evitat notiunea de „filosofi”, pentru ca printre acestea se afla si Heidegger, dar si Freud sau Gandhi.

Autorul e didactic in cel mai bun sens al cuvantului: fiecare dintre ganditori e rezumat biografic si ideologic intr-un chenar pentru lenesii intr-ale cititului. Pentru restul exista capitolele propriu-zise care le redau ideile de capatai intr-o forma care, chiar si simplificata, tot mi-a mai provocat pusee ale afectiunii pe care o mentionam in primul paragraf. Noroc cu micile detalii anecdotice, care ma readuceau la suprafata si imi dadeau puterea sa continui.

M-am chinuit cu lectura cartii in intregul ei, insa am incercat si o varianta lapidara care cuprindea doar chenarele cu pricina si am constatat ca pe Roger Pol-Droit il intereseaza conceptia despre adevar a fiecaruia dintre intelepti. Asa ca am izolat si eu aceste amanunte si, citindu-le unul dupa altul, am putut discerne o concluzie:

Adevarul e greu de deslusit, insa exista o sansa – actiunea.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru filosofie intermediata si tot grea.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.