Bautura care ne face zei

istoria vinuluiDintr-o vanitoasa cautare a efectului retoric, n-am pomenit intregul adevar in titlu: ar fi trebuit sa fie „Bautara* care ne face zei pentru o durata limitata”. Nu ne asigura nemurirea, dar ne provoaca o stare transcendentala, adica de bine. Aceasta deificare are loc in conditii de consum rezonabil.

Daca nu v-ati prins pana acum, e vorba despre vin.

Degustarea la care am participat acum ceva timp m-a indemnat sa cer prietenilor de la libraria online Libris (care, apropo, au transport gratuit la orice comanda) o carte care sa ma afunde un pic in istoria acestei licori, asa cum picioarele bunicilor nostri se afundau in struguri pentru a-i zdrobi.

Si asa am primit Istoria vinului de Jean-Francois Gautier. Nu e un compendiu de sute de pagini, ci o lucrare sintetica, mai mult o degustare a acestui subiect. Nici istorie n-as spune ca e, ci mai degraba o trecere in revista multi-disciplinara a vinului ca fenomen cultural, social si economic.

Partea cu originului vinului si semnificatiile lui in antichitate si in evul mediu mi-au suscitat cel mai mult interesul, spre deosebire de partea cu grafice, cifre si legi din contemporaneitate. Insa, antiteza celor doua parti ale cartii mi-a generat o reflectie: avem noi oamenii o tendinta irationala de a tanji dupa un trecut idealizat in dauna unui prezent mai structurat si neindoios mai aseptic.

Oare vinul de Bordeaux pe care l-am consumat cu putin inainte de a scrie aceste randuri sa ma puna intr-o stare asa sapientiala?

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru o picatura de cunoastere intr-ale vinului.

*Daniel mi-a atras atentia asupra greselii, dar am decis sa o las asa, ca sa fie de invatura tuturor celor care beau prea mult.

 

 

1 Comentarii

Lasa un comentariu.