Călătorind pe meridianele literaturii – Investigaţie mexicană

Acest al doilea periplu prin incredibila diversitate a literaturii mapamondului a început cu o investigaţie mozambicană şi se încheie cu una mexicană.

Un istoric ajuns la vârsta adultă şi un pic lipsită de provocări descoperă câteva documente care îi reamintesc de o crimă petrecută când era copil, chiar în clădirea care locuia, şi se hotărăşte să îi dea de cap, intervievându-i pe toţi cei implicaţi cumva în evenimentele de atunci.

Mai degrabă decât o anchetă, Love Parade este o anamneză în stil Citizen Kane, din care nu desluşim făptaşi sau motivele acestora, ci mai degrabă explorăm studii psihologice diverse, cu angoasele, distorsionările şi neîmplinirile aferente, toate potenţate şi nuanţate de trecerea nemiloasă a timpului.

Aceste mărturii se prezintă sub forma unor prelungi monologuri, pe care Sergio Pitol le lasă să curgă cu generozitate, în exagerata lor lungime regăsindu-se şi principala calitate a romanului – modul cum îi receptăm pe fiecare dintre aceia pe care îi ascultăm variază nespus.

Acum sunt victime ale circumstanţelor, un pic mai încolo ale propriilor alegeri.

Acum sunt catalizatori ai acţiunii, mai încolo sunt pioni insignifianţi.

Unite, aceste depoziţii ale propriilor conştiinţe compun tabloul unui Mexic din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, cosmopolit, concupiscent în ciuda aparentei religiozităţi, sfâşiat de ideologii contrare şi arenă pentru spionaj şi intrigi.

Pentru că de peste două lumi am întreprins această expediţie literară, Love Parade vine la ţanc pentru a ilustra axioma:

Călătoria este mai importantă decât destinaţia.

P.S. Mulţumesc celor de la librăria online Libris pentru o stilată galerie de măşti prăfuite.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.