Capcana narcisismului latent

Arthur Schnitzler n-avea nevoie de gloria târzie a nuvelei cu același nume.

Dar nu strică imaginii postume de fin psiholog această scurtă lucrare descoperită recent printre manuscrisele sale.

De fapt, Glorie târzie ar fi un început perfect pentru cine nu îl cunoaște pe scriitorul austriac.

Se citește lejer, n-are nimic apăsător din punct de vedere stilistic și, cu toate acestea, dacă ai cochetat vreodată cu scrisul, există șanse mari să te încerce invidia.

Schnitzler încheagă personaje și reacții interioare cu ușurința unui Federer pe terenul de tenis într-o zi de grație.

Povestea este simplă, dar nu simplistă: un bătrân funcționar, care în tinerețe publicase un obscur volumaș de poezii, se vede atras în cercul unor tineri aspiranți la succes într-ale literelor și artelor conexe și adulat într-un mod care îi deșteaptă un narcisism bine ascuns în spatele convențiilor și tabieturilor zilnice.

Imperceptibil, autorul dezvoltă fine ironii în două direcții: una, a veșnicilor nedreptățiți, care rezolvă disonanța cognitivă a propriilor mediocrități prin superficialitatea societății vis-a-vis de arta autentică; a doua, metamorfoza venerabilului și altminteri simpaticului protagonist, care se afundă în nisipurile mișcătoare ale autoamăgirii.

Cadrul în care loc această „demascare psihologică” (mi-aș fi dorit ca această inspirată formulare să îmi aparțină, dar n-am făcut decât să o preiau de pe coperta inferioară a cărții) este Viena la crepusculul grandorii sale imperiale), însă tipologiile personajelor sunt universale.

Ni le-a mai semnalat și La Bruyère, iar în prezent se încearcă scuzarea lor prin tot felul de tratate de psihologie corectă politic.

Așa că, dacă aveți chef, n-aveți decât să scrieți câte cărți doriți.

Prețuirea, însă, se câștigă, nu se cerșește.

P.S. Mulțumesc celor de la librăria online Libris pentru o lectură ușoară, dar utilă ca un ceai de mușețel.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.