Nu m-am putut abtine, asa ca va lansez, cu o zi mai inainte decat promisesem, o noua incitare la imaginatie:
Ce-ar fi fost daca Gutenberg nu ar fi inventat tiparul?
La ce opinii, de la amuzante la interesante, am avut parte data trecuta, risc sa nu mai am nicun farmec cu ideile mele, asa ca voi fi primul care va impartaseste versiunea sa:)).
Consider ca dezvoltarea civilizatiei asa cum o stim ar fi fost perturbata si toate beneficiile ei, de care ne bucuram astazi (democratie, cultura, rafinament, egalitate), de parca ar fi ceva natural, ne-ar fi fost inaccesibile pentru o lunga perioada, poate pentru totdeauna. Omenirea sau civilizatia europeana, cel putin, ar fi ramas in era in care artele plastice si arhitectura reprezentau principalele mijloace de comunicare de masa. Coehlo ar fi sculptat statui motivationale, iar Sandra Brown ar fi facut goblenuri cu scene siropoase, pe care le-ar fi vandut in targ gospodinelor plictisite si un pic frustrate.
Iulian, iti zic primul lucru care imi vine in minte: Marusca nu ar fi „predat” la universitate ca nu mai era nevoie de un animalut biped care sa cunoasca toate editurile si toti anii aparitiei cartilor pentru Sf. Bibliografie. Amin!(Prietenii stiu de ce)
::::::))))))))))))))))))! Adevar grait-ai, Olguta!!!
Daca nu l-ar fi inventat Gutenberg sigur s-ar fi gasit altcineva care sa o faca.
Don’t worry there will be always somebody to do the smart and right things! 😉
Hahahaha. Crezi ca daca Gutenberg n-ar fi inventat tiparul oamenii nu ar fi continuat sa scrie? E drept. Dezvoltarea societatii ar fi curs mai lent, dar ar fi putut fi o chestie pozitiva pentru Terra. Mai putini copaci taiati pentru hartie, mai putini nebuni care sa scrie. 😀
Olga, cu Marusca ce ai? Ca era o tipa de treaba, spre deosebire de alti profesori incuiati pe care a trebuit sa ii inghitim.
Stim cu totii (cred) ca aparitia tiparului a insemnat de fapt inceputul comunicarii de masa, al educarii(mai mult in sensul alfabetizarii) si informarii in masa, ceea ce a dus la aparitia( benefica sau nu) a societatii si culturii de masa. Fara el, probabil nu am fi evoluat sau, cel putin, nu am fi ajuns sa identificam puterea cu detinerea informatiei, iar secolul nostru nu ar mai fi fost numit „secolul informatiei”.
As vrea totusi sa obiectez putin vizavi de parerea ta. Tiparul, prin faptul ca a devenit un instrument al mass-mediei, a democratizat intr-adevar accesul la informatie, dar nu cred ca a avut o influenta considerabila in ceea ce priveste democratia ca regim politic, astfel incat sa putem spune ca fara tipar nu ne-am mai fi bucurat azi de acest beneficiu. Sa ne gandim la Grecia Antica, democrata, dar in care nu fusese descoperit tiparul si la formele de organizare din statele Europei dupa 1445 care erau departe de democratie.
E greu sa ne imaginam cum ar fi fost fara ceva ce avem de 600 de ani, mai ales noi care ne bucuram de alte media mult mai eficiente si interactive. Rapunsurile ar fi fost altele daca am fi intrebat pe cineva care a trait acum 200 de ani, sa spunem, in conditii similare… Discutii cred ca pot fi purtate ore in sir (sau caractere in sir, si nu stiu cate pot scrie in fereastra de comentarii:):D), asa ca incerc sa inchei, punctand numai ca , fara tipar, evolutia tehnica ar fi fost poate aceeasi in ceea ce priveste canalele de comunicare; complexitatea mesajului ar fi fost probabil mult mai redusa.
Maria, Grecia antica a fost o democratie in sensul ca permitea accesul cetatenilor de rand la viata politica intr-o mai mare masura decat orasele-state contemporane (la antipozi aflandu-se Sparta). In 1445, ce-i drept, existau regimuri feudale despotice, dar si republicile comerciale gen Venetia sau Genova, iar acestea erau mult mai avansate decat democratia ateniana; diferenta era facuta de gradul de educatie a cetatenilor ei.
Iar tiparul a contribuit la cresterea acestuia nu numai acolo, ci pretutindeni unde s-a raspandit.
Pe asta ma bazez cand afirm ca fara tipar, nu am fi avut democratie.
Da, cu asta sunt de acord si am si spus in post-ul de mai devreme:)
Oricum tiparul s-a inventat in secolul 9, in China, asa ca, inovatia ar fi venit din Asia…
Da, dar Gutenberg a inventat tiparul cu litere mobile ce a permis tiparirea muuult mai rapida a materialelor.