Ce-ar fi fost daca…? (IV)

Sa va vad la asta:

Ce-ar fi fost daca nu ar fi aparut comunismul?

Marturisesc ca m-am pus singur in dilema. N-am trait in comunism decat cativa ani si putinele lucruri pe care mi le aduc aminte sunt cozile la pui, painea pe cartela si faptul ca tatal meu, profesor fiind, mai avea privilegiul de a primi din cand in cand, pe sub mana, cate un pachet de unt sau cateva portocale. Judecand dupa asta, as fi tentat sa spun ca am fi dus-o toti mai bine. Ceea ce nu este obligatoriu adevarat. Disparitatile existente inainte de instaurarea comunismului (cel putin in Romania) s-ar fi perpetuat si poate adancit, astfel ca mai corect ar fi sa spunem ca unii dintre noi ar fi dus-o mai bine, altii mai prost.

La nivel macro, consider ca, daca nu ar fi existat comunismul, formele de organizare democratice tot ar fi fost supuse asaltului unei forme de extremism, cel mai probabil religioase. Adica acest fundamentalism care este catalogat in prezent drept dusmanul global ar fi fost mult mai inradacinat si institutionalizat in diverse si numeroase parti ale globului.

In final, atrag atentia ca trebuie facuta distinctia intre comunism ca ideologie si comunism ca forma de guvernamant.

5 Comments

 1. Am uitat sa va scriu cea mai tare definitie a comunismului; ii apartine lui Ismail Kadare si suna cam asa: “Comunismul inseamna zeci de milioane de oameni cu dintii stricati”. Scurt si cuprinzator:)!

  Reply
 2. Trecutul nu poate fi schimbat iar exercitiul asta de imaginatie „ce-ar fi fost daca” nu isi are rostul. Mai bine iti lansezi ideile spre viitor si schimbi rubrica cu „ce ar fi daca”. Iar aici iti pui si tu imaginatia putin la munca. Ce zici?

  Reply
 3. Intr-adevar, ceea ce spunem aici sunt simple vorbe, dar ele pornesc de la un suport real: ceea ce s-a intamplat pana la urma.
  Daca as porni de la premisa „ce-ar fi daca?”, as trasforma totul in SF; ori eu nu imi doresc asta:).

  Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.