Cinematografele se mai si nasc

Imi aduc aminte cu parere de rau de cinematograful Jean Negulescu din Craiova (pe care, cu genul de afectiune pe care o ai fata de un copil idiot, il numeam Jegulescu), pentru ca acolo, in acea sala insalubra, am vizionat niste filme extraordinare: Dancer in the Dark, In the Mood for Love, Men in Black sau marile productii romanesti de pe vremea lui Ceausescu (singurul regret fiind ca am vazut acea mizerie infecta numita De ce trag clopotele, Mitica?).

Cat despre celelalte sali de cinema, imi vine in minte un citat de George Bernard Shaw pe care sper sa il redau cum trebuie: Shakespeare a murit, Oscar Wilde a murit si nici eu nu ma simt prea bine.

In atare conditii, lansarea unui astfel de stabiliment, chiar si cu tendinte mai elitiste, este de salutat si incurajat. Este exact ce au facut cei de la Centrul Pentru Cultura Contemporana „Club Electro Putere” care vor pune pe roate, sau mai bine zis, pe role, CEP Cinema, o inititativa de cinematograf alternativ, non-profit.

Ca sa va faceti o idee despre ce au in cap realizatorii acestui proiect, iata un fragment din comunicatul lor de presa:

Proiectul incurajeaza productiile non-occidentale, filmele cu o latura comerciala cat mai redusa, filmele independente, produse cu un buget mic si mediu, de catre regizori tineri, atat autohtoni, cat si straini. Sunt promovate in special scurt-metrajele, filmul de arta, filmele documentare, experimentale si de animatie.

Cinema-ul va organiza seri tematice – acestea vor include, pe langa proiectiile de film, dezbateri cu publicul pe diverse teme, moderate de specialisti in domeniile in cauza, dar si interactiuni intre spectatori si regizorii invitati.

Lansarea acestui cinematograf alternativ in Craiova va avea loc vineri, 6 mai, la ora 19:00, la Clubul Electro Putere, Strada Calea Bucuresti, 56. Daca veti rata evenimentul de deschidere, cum probabil mi se va intampla mie, nu va intristati, realizatorii intentioneaza sa deruleze proiectul bilunar.

Mai multe detalii aveti aici.

4 Comments

  1. Pai, – daca „De ce trag clopotele, Mitica?” e mizerie infecta…

    uite, citez de pe Cinemagia de exemplu:

    ..MONUMENTE PT.POSTERITATE
    Am ramas de-a dreptul fascinat,placut mirat la finele vizionarii.Pot spune ca realizarea d-lui Pintilie,chiar daca nu este prea,,ortodoxa”d.p.d.v.al simplului privitor v.a.v. de linia initialului comediei a d-lui Caragiale,a fost,este,si va ramine in inima mea ,alaturi de tot ceea ce simt ca ma inalta, un album cu izvoare de infiorate senzatii,placute,coplesitor de contradictorii,dulci ,zimbitoare.Este o capodopera de neegalat,in domeniu,stil ,miscare dar mai ales interpretare…..superb.

    Reply
  2. Daca credeai ca ma convingi cu acest citat, te-ai insealat, ba mai mult, mi-ai oferit si un argument. Vezi pasajul „prea,,ortodoxa”d.p.d.v.al simplului privitor v.a.v. de linia initialului comediei a d-lui Caragiale”.
    Uite ca mie nu mi-a placut mizerabilizarea asta a lui Caragiale, pentru ca a ignorat un fapt recunoscut de insusi marele noastru scriitor: ca, desi isi inzestra personajele cu tot felul de defecte, le iubea, asa cum isi iubeste un parinte copiii, si nu scuipa pe ele si nu incerca sa oripileze fortat prin nimic.

    Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.