Civilizație din goana calului

Ca materie școlară, istoria a fost și încă este prezentată europocentrist.

Nu că Europa n-ar merita partea leului în privința influenței avute asupra cursului omenirii, însă sunt atâtea povești fascinante despre atâtea părți ale lumii, cât nu poate o viață dedicată muzei Clio să acopere.

Cei cam de vârsta mea și-a aduc, poate aminte, de Age of Empires 2, un joc pe calculator făcut cu mare grijă pentru documentare și cu multă atenție pentru detalii. Una dintre campanii îi este dedicată marelui cuceritor Ginghis Han, iar momentul de deschidere este unul de o grandoare rar întâlnită în vreun alt produs de divertisment digital.

Cartea lui Jean-Paul Roux, Asia Centrală. Istorie și civilizație ne deschide porțile către un periplu fascinant al acestei zone, unde, din goana calului și zbârnâitul arcurilor, s-au clădit imperii cu un nivel de rafinament vizibil și acum în capodoperele arhitectonice de la Samarkand sau Ispahan.

Istoricul francez nu se limitează la a înșirui conflicte conflicte între triburi, regate și hanate efemere, ci desfășoară în fața ochilor noștri o amplă panoramă a religiilor, cutumelor și mentalităților care s-au întrepătruns în Asia Centrală, care trebuie privită dincolo de acele linii mult prea drepte care despart statele contemporane din regiune.

Anvergura evenimentelor istorice petrecute în aceste ținuturi se reflectă și în amploarea cruzimii la care au fost martore. Jean-Paul Roux nu ocolește episoadele piramidelor de tigve rezultate din devastatoarele incursiuni ale unui Timur Lenk, însă punctează și evoluții suprinzătoare; de pildă, deși a fost fondat prin genocid, imperiul mongol a fost unul extraordinar de bine organizat, iar în cadrul său diverse popoare și grupuri etnice și-au putut menține specificul cultural și chiar prospera.

Asia Centrală. Istorie și civilizație este o carte încăpătoare, care n-a fost scrisă pentru un public mereu pe fugă și distras din toate părțile.

Așa că acum, când contextul ne obligă să viețuim într-un singur loc, este cel mai bun moment să ne lăsăm mintea să alerge prin întinderile nesfârșite ale stepelor și deșerturilor asiatice, alături de vajnicii războinici care au hălăduit odinioară pe acolo.

P.S. Mulțumesc celor de la librăria online Libris pentru o istorie care necesită ceva ce avem – timp.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.