Copiii văd, nu uită şi nu prea iartă

Titlul este generic, însă cele două excelente creaţii literare ale Irenei Nemirovsky, reunite în volumul Duşmanca. Balul, tratează relaţia mamă-fiică şi prezintă toate particularităţile care decurg din asta, indiferent cât ne-am ascunde după degetul corectitudinii politice.

Ambele povestiri propun o figură maternă disfuncţională şi o odraslă feminină care evoluează de la victimă la agresor.

Duşmanca îşi acordă mai mult timp în a detalia resorturile psihologice ale fiicei, pe când Balul, deşi nu suferă la veridicitate, e mai schematică din acest punct de vedere şi se concentrează pe savoarea ilustrării parvenitismului şi pe descrieri balzaciene.

Frivolitatea şi factorul material sunt elemente comune ale celor două mame disfuncţionale. Probabil că, dacă naraţiunile ar fi izvorât din condeiul unui bărbat, aceste două personaje ne-ar fi apărut ca mult mai reprobabile, însă Irene Nemirovsky le-a compus presărând un dram de circumstanţe atenuante, fără a le scuza derapajele lipsei de afecţiune sau chiar comportamentul abuziv faţă de copile. Ambele au suferit privaţiuni în tinereţe şi luptă pentru acea împlinire emoţională şi pentru acel prestigiu social pe care revistele glossy nu au încetat niciodată a le promova.

Timpul este inamicul lor principal, dar şi agentul instigator al impulsurilor descătuşate ale fiicelor.

Chiar dacă Duşmanca şi Balul sunt plasate în societatea pariziană interbelică, profunda înţelegere a adolescenţei feminine, cu transformările ei cognitive şi hormonale, le fac mărturii eterne şi mai utile decât seminariile de parenting la care merg părinţii moderni, uneori la fel de snobi, ocupaţi sau superficiali precum aceştia plăsmuiţi de Irene Nemirovsky.

Nu de precepte primite de-a gata e nevoie pentru a-i înţelege pe copii, ci de studii de caz precum acestea, din care îţi extragi singur concluziile şi care îţi oferă ocazia să pătrunzi în meandre psihice şi de-o parte şi de alta.

Bineînţeles, indispensabilă este şi ceea ce Mircea Dinescu, la o ediţie a emisiunii Vedeta populară, numea „cea mai importantă investiţie pe care părinţii o pot face în copii”.

Dragostea autentică.

P.S. Mulţumesc celor de la librăria online Libris pentru literatură bună şi folositoare.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.