Cum ne-au prostit de-a lungul timpului

Daca este vreun subiect care sa pasioneze si sa intereseze in perioada aceasta cand suntem bombarbati de stiri mai rau ca fetele de gimnaziu de bulgari iarna, acesta trebuie sa fie neaparat dezinformarea.

O intrebare legitima ar fi:

Ce este dezinformarea?

Un raspuns amplu, pertinent si foarte amuzant sa regaseste in Petite histoire de la désinformation de Vladmir Volkoff, in posesia careia am intrat prin generozitatea celor de la TargulCartii.ro.

Pana sa parcurg cu nesat paginile acestei lucrari si eu, ca multi altii, as fi fost tentat sa pus semnul egalitatii intre dezinformare si manipulare. Totusi, lucrurile sunt mai complicate de atat, insa opiniile si argumentele aduse de autor m-au convins ca exista o distinctie, iar exemplele sale, veritabile bijuterii anecdotice din culisele istoriei, i-au sustinut spusele.

Dezinformarea vizeaza masele, nimic nou. Dar mesajul distorsionant si distorsionat nu vine direct de la sursa, aceea ar fi manipularea pursange, ci prin intermediul unor relee si multiplicatori de opinie care, deseori, habar nu au ca servesc drept unelte intr-o asemenea operatiune. Daca stau si ma gandesc mai bine, in toata tevatura asta cu protestele, e probabil ca eu insumi sa fi fost dezinformat si sa fi dezinformat pe altii la randul meu.

Ca rus stabilit in Franta, Vladimir Volkoff isi alege cu precadere studiile de caz din povestile celor doua tari, asa ca termenul de „istorie” din titlu nu trebuie luat in sens exhaustiv (in romana, titlul este „Tratat despre dezinformare”, poate chiar mai adecvat pentru continutul acestui volum).

Este si un pic de malitiozitate nationala in ideile autorului: rus de origine, considera ca URSS, desi a pierdut, pe hartie, Razboiul Rece, a fost campioana detasata a dezinformarii si chiar se aventureaza sa se intrebe daca nu cumva, practicile si ideologiile sale persista in lumea contemporana, fara ca noi sa ne dam seama, sub umbrela generoasa a democratiei.

O tendinta a lumii moderna este sa solicite cuiva sa vina si cu solutii, nu numai sa puncteze problemele. Socotind ca, potrivit lui Vladimir Volkoff, suntem supusi dezinformarii permanent, ar reiesi ca nu prea avem ce face. Insa tot el ofera si un sfat, drastic, dar de bun simt:

Feriti-va sa aveti in jurul vostru persoane care pretind ca sunt obiective; cautati sa stati aproape de cei ale caror prejudecati va sunt cunoscute.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.