Darul făcut de omenire sieşi

E o mare plăcere ca, după ce am relatat despre un concert formidabil, să fiu în situaţia de a scrie despre o carte care are ca temă muzica.

Pentru că a remarcat că merg des la filarmonică în ultima vreme, cineva mi-a aplicat epitetul de „cunoscător”. Îl resping, nu pentru că nu îmi gâdilă orgoliul, ci pentru că ştiu că sunt departe de a fi adânc cufundat în tainele acestei arte.

Muzica. Enciclopedia pentru tineri a venit să îmi dea un mic brânci în această direcţie. Tânăr nu mă mai pot numi, iar oarece lucruri disparate în domeniu ştiam, însă, chiar şi aşa, acest volum a venit ca un minunat curs de iniţiere, dar şi de fixare a cunoştinţelor dobândite anterior (cursul ală de pedagogie în limbaj de lemn serveşte măcar la ceva, nu-i aşa?).

Ca orice lucrare care răspunde la numele de enciclopedie, şi aceasta este structurată tematic. Prima parte se ocupă de muzică din punct de vedere fenomenologic, adică de ce există în diverse părţi ale lumii şi perioade ale istoriei sau cum este produsă (instrumente şi notaţii muzicale).

Cea de-a doua parte a cărţii urmează evoluţia muzicii, în special europene, fără a ocoli însă alte continente şi culturi.

Cred că e pentru prima dată când am am lecturat o carte cu telefonul aproape. De fiecare dată când dădeam de un nume sau o compoziţie de care habar nu aveam, le căutam rapid pe Youtube şi, ascultând chiar şi numai câteva frânturi, hotăram ce rezonează cu sufletul meu şi le puneam în arsenalul memoriei, acela la care apelez când psihicu-mi tânjeşte după muzică.

Tot Muzica. Enciclopedia pentru tineri a acţionat şi ca o madlenă proustiană. În timp ce îi parcurgeam paginile şi îmi spoream vagile cunoştinţe, rememoran vizitele în două dintre cele mai frumoase muzee în care am păşit vreodată: cel al instrumentelor muzicale din Bruxelles şi omologul său din Paris.

Omenirea şi-a făcut mult rău de-a lungul existenţei sale pe acest pământ, dar şi-a oferit şi un dar ca o mântuire:

Muzica.

P.S. Mulţumesc celor de la librăria online Libris pentru un curs intensiv pentru începători într-ale muzicii.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.