De unde au scornit capodopere

Am citit Viața secretă a marilor scriitori de Robert Schnakenberg cu nesaț.

Scrisă și editată fix pe același calapod, nu m-am mirat deloc că am lecturat Viața secretă a marilor artiști de Elizabeth Lunday în mod la fel de pantagruelic.

Așa mare mi-a fost apetitul pentru picanteriile pe care știam că o să le aflu, încât luptam să mai las un capitol și pentru a doua zi cu înverșunarea unuia aflat la dietă, dar care e de fel pofticios nevoie mare.

Volumul parcurge o suită de mari nume ale artei, începând de la Botticelli și ajungând până la Andy Warhol și nu slăbește niciun moment ritmul dezvăluirilor care te fac să pufnești a uimire sau în râs.

Mai abitir chiar decât în cazul scriitorilor, astfel de chei biografice dezleagă noi porți spre receptarea unor opere pe care posteritatea se dedulcește în a le dezbate sau la sporirea farmecului unora care păreau prea diafane.

Unul dintre exemplele mele preferate este cel al performanței uluitoare pe care a reușit-o Monet, ca să picteze gara Saint-Lazare: cu un tupeu demn de Leo DiCaprio în Catch Me If You Can, a obținut de la oficialii feroviari ai vremii nici mai mult, nici mai puțin decât oprirea trenurilor prevăzute a pleca și turarea locomotivelor la maxim, ca să aibă parte de efectul vizual pe care îl voia redat în tablou.

Trump a avut nevoie să mobilizeze mascații, ca să poată să facă o amărâtă de poză cu o Biblie în mână. Ageamiu!

Fragmentare la început, fapt natural, dată fiind distanța temporală, portretele deloc măgulitoare ale creatorilor se îndesesc în detalii pe măsură ce ne apropiem de prezent și de era în care artistul capătă dimensiunea arhetipală binecunoscută: excentric, lubric, îndrăgostit de publicitate sau bani și chitit să fie nesupus.

Merită menționat că, deși autoarea folosește un stil lejer, scăderile acestor oameni nu sunt glorificate, ci prezentate lucid. A le cunoaște nu înseamnă a le scuza, ci a avea un ingredient în plus în decodarea moștenirii plastice pe care ne-au lăsat-o.

Mai jos aveți o lucrare monumentală, precum și pe aceasta.

Merită puse împreună?

Academicienii ar spune, probabil, nu, însă, ca unul care are învățăcei și printre adolescenți, vă declar ritos că a începe o lecție cu povestea lui Dante Gabriel Rossetti, care și-a deshumat nevasta, ca să-și recupereze niște poezii, le-ar capta atenția cum n-o face niciun videoclip pe TikTok.

P.S. Mulțumesc celor de la librăria online Libris pentru două lucrări scandaloase și haioase.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.