Din lumea celor care nu cuvanta, dar rezista

Am mai fost in situatia de a scrie despre o carte stiintifica si careia nici macar de non-fictiune nu-i poti spune, iar aceiasi prieteni, care atunci radeau de mine pe infundate, mi-au declarat acum raspicat si sardonic:

Sa vedem cum mai scoti camasa, scriind despre pietroaie!

Da, recunosc, exista un oarece impediment, deoarece o carte de geografie si topografie precum Roci si minerale. Totul despre natura nu este pentru oricine. Dar daca…

… sunteti pasionati de mediul inconjurator, ca sa nu mai zic ca aveti vreo meserie in domeniu.

… va incanta natura ca artist si bogatia infinita de forme pe care o plasmuieste.

… aveti gust pentru nume exotice, precum skarn, paragnais, xenolit sau sferosiderit.

… va blindati cultura generala in vederea unei noi editii de Vrei sa fii milionar?.

… sunteti fericitii parinti ai unui nou-nascut si vreti ca odorul vostru sa creasca intr-o casa cu volume din toate domeniile, de la Mizerabilii lui Hugo pana la atlase anatomice sau unul ca acesta.

Atunci s-ar putea sa va intereseze lucrarea editata de Monica Price si Kevin Walsh. S-ar cam strange un public interesat maricel, nu-i asa, amici sceptico-ironici ai mei?

Toti cei de mai sus, dar si altii pe care ii invit sa se prezinte, ar fi incantati de bogatia de informatii si de modul judicios in care sunt imbinate vizualul si textele informative. Desi fiecare roca beneficiaza de doar jumatate de pagina, dupa ce o parcurgi cu privirea si citesti detaliile, simti ca ai cunoscut-o, ca nu mai e doar un nume obscur, ca iti doresti sa o intalnesti si aievea.

Foarte utile pentru mine, profanul intr-ale rocilor, a fost si sectiunea de inceput, in care, schematic si ilustrativ, sunt trasate principiile si elementele de baza ale analizei si clasificarii materialelor geologice intr-un mod deloc pretentios.

Si rocile au povesti de spus acelora care vor sa isi plece urechea si mintea asupra lor.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru o incursiune in lumea celor care apar greu si dispar si mai greu.

 

 

 

Lasa un comentariu.