Epistole intre Orient si Occident

Urmandu-mi proiectul de a explora cat mai mult istoria romanilor in Anul Centenarului, m-am cufundat intr-un veritabil tezaur epistolar – Scrisori catre V. Alecsandri de Ion Ghica.

Autorul si-a petrecut anii tineretii in acea perioada embrionara a modernizarii tarilor romane, cand inca se mai purtau barni lungi si caftane si se mai invata greaca (perioada excelent reconstituita in Aferim), si pe cei ai senectutii intr-un Regat al Romaniei care isi castigase independenta si se angajase intr-o impetuoasa, chiar daca imperfecta, occidentalizare.

Prin aceasta duala ipostaza ne faciliteaza un traseu al mentalitatilor si cutumelor pe care manualele de istorie il simplifica si il vaduvesc de orice farmec.

O concluzie pe care am extras-o cand inca nu parcursesem nici jumatate din volum: istoria romanilor nu e grandioasa, dar poate fi foarte frumoasa, daca e spusa fara accente patriotarde prea apasate.

A nu se intelege ca Ion Ghica este vreun model ideatic. Dimpotriva, una dintre placerile lecturii consta in a-i gasi cusururi autorului.

Unul ar fi memoria care il mai pacaleste cateodata si pe care o contrazic notele de subsol care clarifica unele confuzii din genealogii.

Un altul ar fi provenienta din tagma marilor boieri, mari motoare ale dezvoltarii in perioada respectiva, dar si depozitarii unei anume atitudini de superioritate fata de restul populatiei. Nici antisemitismul, pe care il regasim si contemporanul sau Mihai Eminescu, nu e de ignorat si e interesant de observat ce anume ii irita pe Ion Ghica et comp. la reprezentatii acestei religii.

Plin de informatii, dar si de provocari pentru aceia care vor sa desluseasca adevarul istoric la sursa, volumul Scrisori catre V. Alecsandri al lui Ion Ghica este un monument pe care il puteti vizita fara sa miscati posteriorul de pe canapea.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru ca mi-au oferit ocazia sa vad cum s-au zbatut romanii sa treaca din Orient in Occident (de mentionat ca inca mai au de lucru).

Lasa un comentariu.