Eterna si fascinanta Romanie

Chiar daca vipia nu prea va imbie sa iesiti din casa, daca nu e neaparata nevoie, va sfatuiesc sa va adunati curajul si sa va indreptati spre Muzeul de Arta din Craiova, unde, pana pe 14 iulie 2017, mai puteti inca vedea expozitia hARTA. Teritorii portabile, a artistului Cosmin Paulescu.

Ideea sa este o simplitate aproape ridicola: obiecte si medii pe care le stim din diverse arii ale existentei cotidiene, modelate insa dupa inimitabilul contur al tarisoarei noastre.

Nimic special, ati spune, cum am facut-o si eu, insa, parcurgand salile si intalnind alte si alte manifestari cartografice ale spatiului mioritic, apar niste conexiuni despre care banuiesc ca au fost dintru inceput intentia autorului, desi nu ni se ofera niciun indiciu ideatic.

Iata cateva dintre panseurile care mi s-au format mie in minte:

Aici m-a indurerat reamintirea faptului ca Romania verde e mutilata chiar si in acest moment, cand eu scriu si voi cititi aceste randuri.

Aici satira e prea evidenta sa mai insist asupra ei. Sau nu?

Aici m-am amuzat la gandul ca, spre deosebire de tabla de sah clasica, in Romania se pot ocoli rutele obisnuite de atingere a obiectivului.

Aici am gasit o veche meteahna romaneasca, aceea de a pasa responsabilitatea.

Aici am simtit si o vaga incantare ca, de bine, de rau, Romania este in Uniunea Europeana.

Nu in ultimul rand, aici mi-am adus aminte ce mi-au spus doi americani in timp ce calatoream impreuna cu trenul: Voi, romanii, aveti ceva ce noi am pierdut – voi inca va mai strangeti in jurul mesei la ocazii importante.

Frumusetea acestei expozitii este ca am aratat aceste poze cuiva, iar asocierile facute de respectivul au fost cu totul altele. Mergeti, asadar, si gasiti-le pe ale voastre.

Lasa un comentariu.