Inca o sansa pentru Herta Muller

Nu-mi place Herta Muller.

Nu ma iau de modul cum arata, ca sa nu-mi pun spatiul virtual in cap.

Am un ce impotriva modului cum scrie, fapt pe care l-am dezbatut la ceva timp dupa ce a luat premiul Nobel pentru literatura, cand mi-a picat in mana una dintre cartile ei.

Si pentru ca nu-mi place, nici n-am mai cautat sa ma intalnesc cu ea in calitate de cititor.

Insa, pe datele de 17, 18, 20 si 21 decembrie, la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova, regizorul Alexandru Istudor si actorii Romanita Ionescu, Adrian Andone, Marian Politic, Gabriela Baciu, Stefan Cepoi, Corina Druc, Vlad Udrescu si Raluca Paun incearca sa ma reconcilieze cu Herta Muller prin intermediul spectacolului intituat Cealalta tara.

Piesa se bazeaza pe trei romane ale ei (Calatorie intr-un picior, Omul este un fazan pe lume si Inca de pe atunci vulpea era vanatorul) si urmareste istoria personajului Irina si a familiei acesteia in Romania anului 1989, precum si incercarile lor de a parasi tara cu destinatia Germania.

Da, stiu, subiectul este grav si tragic, insa scriitura nemtoaicei, pe care romanii s-au grabit sa o revendice, de parca ar fi meritul lor ca au prigonit-o si au trimis-o spre Nobel, n-a rezonat cu fiinta mea.

Dar am mai imbatranit si am devenit mai tolerant, asa ca nu ascund ca sunt curios cum o s-o receptez acum.

 

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.