Istoria din ochii nostri

N-are rost sa imi pierd suflul cuvintelor intr-o introducere mestesugita, asa ca va spun ex abrupto:

Culorile si viata lor secreta de Kassia St Clair este o carte minunata!

Volumul, pe care l-am primit prin bunavointa celor de la libmag.ro, m-a condus printr-un univers cromatic mai vast decat mi l-as fi putut imagina vreodata.

Dupa o introducere elocventa in procesul fizic si anatomic de producere si perceptie a culorii, cortina se deschide asupra coloritului istoriei, descompus de la alb la negru.

Fiecare nuanta, oricat de obscura mie (si credeti-ma, numarul acestora a depasit vreo doua treimi din continutul cartii) beneficiaza de o mica biografie, care imbina anecdota istorica si detaliile chimice sau artistice cu indemanarea unui pictor care isi pregateste o culoare omogena din ingrediente diametral opuse.

Din toata lectura am extras o concluzie suprinzatoare: goana dupa culori si dupa ce simbolizau acestea a ghidat subtil, daca nu decisiv, cursul omenirii. Un exemplu aparent nesemnificativ este industria cultivarii sofranului dintr-un oras englezesc, care a influentat inclusiv decizii regale referitoare la soarta acestuia.

Inteligenta editorului a facut ca fiecare pagina dedicata vreunei culori sa fie imbogatita cu o banda laterala infatisand-o chiar pe aceasta; astfel, nu numai ca vizualul intregeste partea intelectuala, dar apropiind paginile alocate, se pot observa finele diferente nuante apropiate.

Pentru mine, barbat fiind si inzestrat, conform conceptiei populare, cu o viziune limitata asupra culorilor, aceasta a fost o educatie nepretuita.

Cu riscul de a parea nesuferit retrosexualilor din jurul meu, cand va avea loc o dezbatere de ordin cromatic, nu o ezit sa arunc si eu in discutie niste rosso corsa, galben de Neapole sau roz Mountbatten.

Presimt un succes social fulminant in randul sexului opus.

Lasa un comentariu.