A trecut destul din an, cât să merite să aruncăm o privire asupra unor alte trei lucrări de non-ficțiune:
The Organized Mind – în era „eului disociat” (formulă pe care am reținut-o din Supernormal de Meg Jay), este foarte ușor să îți vezi viața alunecând spre haos, fapt care îi prilejuiește lui Daniel Levitin o amplă incursiune în diverse domenii în care nu strică nițică organizare. Idei foarte multe și foarte noi n-am extras din cartea sa, excepția cea mai notabilă fiind apucătura des întâlnită a „ignorării numitorului”, dar este de apreciat imensul efort de a parcurge materiale care variază de la aranjarea documentelor și fișierelor la calculul decizional pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale și de a le integra coerent sub umbrela neuroștiințelor. O lucrare atât de voluminoasă este o lecție de organizare în sine.
Pot face roboții dragoste? – un titlu provocator, sub care se ascunde un duet de voci care filosofează despre viitorul omenirii în relația cu explozia NBIC (nano-tehnologii, biotehnologii, informatică și științe cognitive). Vor deveni oameni zeități care modelează natura după plac sau vor sucomba în fața mașinilor care le vor invada corpurile? Chiar dacă autorii Laurent Alexandre și Jean-Michel Besnier sunt bine documentați, iar expozeurile lor, deși detaliate, rămân accesibile, concluziile fiecăreia dintre întrebările la care își propun să răspundă rămân vagi și nu foarte alarmante, așa cum mizează cei doi. Ca să vă convingeți că perspectivele sumbre pe care le creionează sunt mai departe decât bate conștiința chiar și a celui ambițios futurolog, vă recomand să urmați cursul online al lui Andrew Ng (o somitate în domeniul Inteligenței Artificiale) de pe Coursera.org – AI for Everyone. Alexandre și Besnier au o preocupare aparte pentru „transhumanism”, iar, dacă le acordăm creditul verosimilității ipotezei, înseamnă că nu suntem departe de o lume precum cea din jocul Deux Ex: Human Revolution. Dincolo de orice tehnologie, rămâne însă înțelepciunea ancestrală: Om trăi și-om vedea.
Presidential Ambition – un antidot pentru idealismul celor care privesc politica drept o unealtă în slujba cetățeanului, dar și un argument împotriva celor care spun că la noi e mai rău ca oriunde. Prin intermediul peniței alerte și inspirate a lui Richard Shenkman ni se dezvăluie detalii din culisele modului cum președinți ai Statelor Unite ale Americii, începând cu George Washington și ajungând la Richard Nixon, au ajuns la putere și s-au agățat de ea. Nicio figură ilustră nu scapă nefeștelită, nici măcar figura semi-zeiască a primului președinte, care, iertată fie-mi comparația, mi-a adus aminte de Klaus Iohannis; când era un fel de consilier local, Lincoln a sărit pe fereastră, ca să n-aibă opoziția cvorum, F.D. Roosevelt a trimis Fiscul peste unul dintre contracandidați, Ulysses Grant a tolerat sau chiar acoperit niște scandaluri de corupție care le fac pe cele mioritice să pară niște mici furtișaguri. Exemplele sunt multe, narațiunea pasionantă, iar concluziile clare: istoria este cea mai frumoasă poveste, iar politica este cea mai veche meserie din lume (aceea la care vă gândiți e a doua).
Non-ficţiuni pe care le-am citit
Non-ficţiuni pe care le-am citit (2)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (3)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (4)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (5)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (6)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (7)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (8)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (9)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (10)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (11)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (12)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (13)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (14)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (15)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (16)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (17)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (18)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (19)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (20)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (21)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (22)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (23)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (24)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (25)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (26)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (27)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (28)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (29)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (30)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (31)
Non-ficţiuni pe care le-am citit (32)