Intre non-fictiunile de data aceasta, se numara si una in limba romana, pentru foarte ciudatul motiv ca, desi este o carte exceptionala, nu i-am gasit vreo versiune in limba engleza (nici nu am scotocit toate ungherele Internetului, sa fiu sincer):
The Secret Life of Pronouns – cartea lui James W. Pennebaker porneste de la o premisa inedita: cuvintele pe care le folosim in scris spun multe despre felul nostru de a fi si despre starea de spirit care ne anima. Din pacate, rapid se vadeste ca totul se invarte in jurul unui program elaborat de un colectiv din care face parte si autorul, care numara pronumele dintr-un text si face tot felul de analize. Nu zic ca n-ar fi un lucru util de stiut, insa orice persoana cu pasiune pentru citit si spirit de observatie poate detecta niscaiva trasaturi de personalitate in felul acesta.
What You Can Change and What You Can’t – daca va uitati la subtitlurile cartii lui Martin E.P. Seligman, puteti trage usor concluzia ca este un exemplar de manual de auto-ajutorare de cea mai joasa speta, insa nu e asa. E o carte de psihologie a unui autor din domeniu, care are idei proprii asupra modului cum se trateaza diverse afectiuni psihice si tulburari de personalitate. Provocarea enuntata de titlu este esentiala, iar mie unuia mi-a placut modul transant cu care Seligman afirma ca genetica este imuabila si ca trebuie sa ne impacam cu asta. Cel putin interesanta si datatoare de speranta este si opinia sa potrivit careia copilaria nu este si nu trebuie sa fie piatra de moara la maturitate.
Inteligenta esuata – o gura de aer proaspat si revigorant din punct de vedere intelectual, o lucrare eseistica de un autor spaniol pe nume Jose Antonio Marina. In pur stil european sceptic, nu este vorba despre cum sa devii mai destept, ci despre variatele moduri in care inteligenta da gres, chiar daca nimeni nu-i poate contesta existenta ca atare. Capitolele mi s-au parut un pic inegale ca impact, insa primele pagini sunt stralucitoare, acoperind o idee simpla, dar de multi ignorata: inteligenta nu inseamna numai a-ti atinge obiectivele, ci si modul in care ti le alegi. Credeati ca sunteti destepti, rezolvand eficient lucruri stupide? Mai ganditi-va o data.
Non-fictiuni pe care le-am citit
Non-fictiuni pe care le-am citit (2)
Non-fictiuni pe care le-am citit (3)
Non-fictiuni pe care le-am citit (4)
Non-fictiuni pe care le-am citit (5)
1 Comments