Non-fictiuni pe care le-am citit (9)

Alte trei carti de non-fictiune mi-au fost survolate de privire si analizate lapidar de neuroni:

non-fiction1

The Zig-Zag Principle – o carte care incepe generalist si o vireaza masiv spre afaceri, asa ca unora poate sa le scada interesul de pe la jumatate, altora exact viceversa. Dupa coperta va puteti da seama de stilul bombastic al unor idei sau afirmatii dinauntru, insa cea principala enuntata de autorul Rich Christensen, aceeasi care da si titlul, e de retinut: drumul catre a obtine ce iti doreti este sinuos, nu este si nu e indicat sa fie drept, pentru ca poti pierde multe pe parcurs. Nu e de lepadat nici metafora „find your beacon in the fog”, pe care va las s-o descifrati singuri.

non-fiction2

The Optimism Bias – ca si in cazul altor carti de gen, daca aceasta ar fi fost prima pe care as fi citit-o, m-ar fi marcat cu siguranta. Insa, fiindca vine dupa destule care ii seamana, eforturile lui Tali Sharot de a prezenta mecanismele psihologice si genetice ale optimismului, precum si beneficiile si neajunsurile lui, mi s-au parut corecte si atat. Ideea de baza este ca suntem programati sa fim optimisti, altfel omenirea n-ar mai fi progresat in veci; inca o dovada ca Winston Churchill a fost un om al naibii de destept: I am an optimist. It does not seem too much use being anything else.

non-fiction3

How the Mind Works – daca ar fi sa aplic titlul cartii lui Steven Pinker la modul cum i-am procesat-o, ar fi ceva de genul How the Mind Hardly Works. Nu e de vina autorul, care e foarte doct si logic in expunerea sa, in ultima instanta, ci prezentarea lucrarii drept una accesibila publicului larg. Ceea ce nu este. Teoria pe care isi intemeiaza prezentarea este una computationala, adica, grosso modo, faptul ca mintea umana functioneaza ca un calculator. Tot el enunta insa foarte necesara distinctie ca, spre deosebire de un computer, care face doar ce e proiectat sa faca (pa, pa, scenarii distopice cu AI-uri malefice care preiau controlul lumii), mintile noastre nu sunt asa simplu de pus pe hartie ca o schema informatica. Am rezerve fata de aceasta teorie computationala, fie pentru ca e prea tehnica pentru gustul meu, fie pentru ca n-am inteles-o prea bine.

Non-fictiuni pe care le-am citit

Non-fictiuni pe care le-am citit (2)

Non-fictiuni pe care le-am citit (3)

Non-fictiuni pe care le-am citit (4)

Non-fictiuni pe care le-am citit (5)

Non-fictiuni pe care le-am citit (6)

Non-fictiuni pe care le-am citit (7)

Non-fictiuni pe care le-am citit (8)

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.