O datorie de la Bac

O sa incep cu un amanunt autobiografic: printre probele de la Bacalaureat, s-a numarat si cea la biologie, care s-a dovedit a fi cea mai catastrofala, desi matematica era sperietoarea oficiala.

Paradoxul este ca a studia la aceasta disciplina nu fusese o corvoada in sine, ci mai degraba o placere pe care mi-o acordam intre reprize de integrale si tociri furibunde de comentarii. Poate ca si de aceea rezultatul a fost spectaculos de mic, insa interesu-mi pentru stiinta materiei vii a ramas, pardon de jocul de cuvinte, viu.

Pe masura ce a survenit procesul biologic de imbatranire pe care il vom numi, conventional, maturizare, am descoperit si incantatoarea opera documentara a lui Sir David Attenborough, iar pasiunea pentru stiinta vietii a inceput sa inmugureasca langa cele deja inflorite pentru istorie, literatura sau arta.

Viata si ecologia, volum editat de Isabelle Bourdial, ce apartine colectiei Lumea stiintei sub egida Larousse, a venit ca un suplimentar alimentar, dar de data aceasta chiar sanatos si care se poate consuma fara recomandarea medicului sau farmacistului.

Numele greu al editurii de la care provine se reflecta deopotriva in consistenta materialului stiintific si in impecabila sa structurare. Incepem de la celula si ajungem la ecosisteme si, chiar daca acest traseu este fragmentat in mod didactic, o lectura cap-coada a cartii (greu de realizat, dar care merita efortul) se constituie ca o suprema epopee.

Dupa cititul pe nerasuflate si cel temeinic,  mai pot propune inca un tip de abordare a lecturii, special pentru omul grabit al secolului al XXI-lea: frunzaritul coltului din dreapta, care adaposteste rubrica „Stiati ca…” si care ofera crampeie ale versatilitatii Mamei Natura.

Spre exemplificare, am deschis chiar acum volumul la intamplare si mi s-a infatisat acest uimitor amanunt:

Girafele au o inima foarte puternica, apta sa propulseze sangele la 3 m inaltime, pana la nivelul capului. Pentru a evita ca aceasta enorma presiune sanguina sa afecteze creierul, mai cu seama atunci cand girafa se apleaca pentru a bea apa, gatul ei este prevazut cu o retea complexa de arteriole, „reteaua admirabila”, in care sangele pierde mult din presiune.

In final, un mesaj transant:

Viata si ecologia este printre acele carti care nu trebuie sa lipseasca din nicio casa.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris ca m-au ajutat sa trec o restanta pe care o aveam de la Bac.

 

Lasa un comentariu.