O privire în carte, două pe TED

Uitasem cum este să citești o carte de teorie!

Uitasem senzația aceea similară momentului când pășești de pe țărm în mare, iar densitatea apei îți surprinde creierul, obișnuit să nu întâmpine opreliști în motricitate.

Lucrarea lui Enzio Manzini, Designul, când toți suntem designeri, m-a provocat în exact acest fel.

Din fluxul abstractizat de idei al autorului, foarte coerent, după ce reușeam să îl deschid cu mintea ca pe o bivalvă, am extras câteva considerații de căror validitate nu mă îndoiesc.

Lumea, în forma și organizarea ei tradiționale, este zguduită de schimbările tehnologice sau climatice, așa că e nevoie de a găsi soluții sustenabile, dar care nici să nu aducă atingere valorilor noastre umane.

De aceea, merită amintit că subtitlul volumului este O introducere în designul pentru inovație socială. În felul acesta, a fi designer nu este o activitate rezervată celor care plăsmuiesc logo-uri sau decorațiuni interioare, ci se referă la oricine are nebunia frumoasă de a veni cu o inițiativă în folosul comunității, dar și curajul neabătut de a o pune în practică.

Enzio Manzini are milă de noi, cititorii, și ne mai oferă câte un răgaz de la melasa teoretică a cărții, prin câte un exemplu practic.

Însă, ca unul care urmărește cu aviditate prezentările de pe TED.com, vă recomand să alternați lectura cu vizionarea câte unui videoclip de acolo, deoarece inovația socială despre care vorbește specialistul italian își găsește pe acest neprețuit site o spumoasă diversitate a manifestării, care relevă cât de precis le-a surprins în analizele sale seci precum un Merlot.

Dintre toate formulările lui Enzio Manzini, una îmi stăruie în minte:

Bunăstarea incapacitantă.

O idee despre care se vorbește încă din vechime și care îi cad victime mulți dintre contemporani.

Viața e mai mult decât huzur.

P.S. Mulțumesc celor de la librăria online Libris pentru o lectură solicitantă ca un cantonament.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.