Ordinea subtila a lumii

normandy_celebration

Pentru ca semifinalele masculine de la Roland Garros nu au prezentat prea mult interes (Gulbis s-a pierdut cu firea in fata lui Djokovic, iar Murray era prea obosit sa joace pe zgura in fata sefului acestei suprafete), atentia mi-a fost atrasa treptat pana la a-mi fi captivata definitiv de festivitatea sarbatorii a 70 de ani de la debarcarea din Normandia, transmisa in direct de TV5.

Ce m-a prins a fost ocazia de a-i vedea pe greii lumii comportandu-se pe viu, chiar daca nu natural, pentru ca se stiau filmati si n-o fi fost prima si nici ultima festivitatea pe care erau nevoiti sa o bifeze. Realizatorii transmisiunii au avut, insa, inspiratia sa urmeasca si ce facea Francois Hollande in calitate de amfitrion, si sa ii surprinda in cadre scurte pe cate unul sau altul dintre cei despre care se spune ca detin parghiile puterii. Si uite-asa am observat cateva lucruri interesante.

Petro Porosenko, noul presedinte al Ucrainei, este un individ pantecos, semn ca nu si-a petrecut rezistenta fata de regimul lui Ianukovic in puscarie.

Vladimir Putin are un mers bestial (luati epitetul in ambe sensuri), un zambet pe masura (idem) si n-are nicio problema sa aplaude chiar si pe Obama.

Barrack Obama e mai inalt cu un cap ca toti, e degajat si mesteca guma tot timpul.

Unii presedinti de republici parlamentare sunt persoane foarte in etate si decorative.

Unele capete incoronate ale Europei sunt persoane foarte elegante si decorative.

Altele, precum regele Norvegiei, sunt prezente impozante, in special datorita vestimentatiei.

Singurul monarh care degaja autoritate este Elisabeta a Marii Britanii si Irlandei de Nord, asta in ciuda varstei inaintate sau a staturii reduse. De apreciat ca regina si-a pastrat gravitatea si tinuta pe intreaga durata a ceremoniei si nu a atipit precum prim-ministrul Australiei (daca ma insel si personajul in cauza era altcineva, va rog sa-mi spuneti, sa rectific) sau Angela Merkel.

Apropo de doamna de fier a Germaniei, e singura persoana cu care Putin a cautat sa se intretina si careia i-a vorbit pe larg. Tot Angela Merkel mi-a atras atentia prin modul cum s-a dus glont sa stea de taina cu Nicolas Sarkozy, care a venit sontac-sontac, cu o mina usor chinuita.

Despre actualul presedinte al Frantei, Francois Hollande, mi-am facut o parere cu bune si mai putin bune. Nu debordeaza de charisma, dar l-a prins postura de facilitator al dialogului intre natiuni si mediator intre Putin si Obama sau Porosenko (cred ca de-asta ii era necaz lui Sarkozy). Cand zambeste, insa, parca isi pierde din credibilitate.

Am mai schimbat eu canalul fugitiv, insa tot pot sa zic ca am cautat cu insistenta vreo mecla familiara de pe esichierul politic romanesc si n-am vazut niciuna. N-a fost niciun oficial mioritic pe acolo sau i-au ignorat cei de la televiziunea franceza?

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.