Orfeu, zi-le, tati, o bossa nova!

20150902_222144

Cand stateam si audiam concertul de bossa nova de acum cateva zile din cadrul Festivalului „Craiova Muzicala” (aveti o imagine mai sus si, apropo, mai sunt vreo doua zile, asa ca luati de profitati, ca multe spectacole sunt moca), mi-am adus aminte ca nu v-am spus despre o realizate cinematografica deosebita, intitulata Orfeu negro.

Orfeu1

Este mitul lui Orfeu plasat in favelele braziliene, in timpul Carnavalului de la Rio si impresioneaza din mai multe puncte de vedere.

In primul si in primul rand, muzica. Exiberanta ritmurilor de bossa nova iti da senzatia ca iti fug picioarele la dansat singure. Iar asta vine de la unul caruia epitetul de „ageamiu” ii reda nivelul de expertiza in zilele bune.

Apoi, poezia imaginilor. Nu numai opulenta costumelor din timpul festivalului, ci si cocioabele sau zonele saracacioase unde se desfasoara actiunea sunt filmate cu verva si cu pasiune pentru lumina si jocurile ei.

Orfeu3

Nu in ultimul rand, pentru cineva familiarizat cu povestea lui Orfeu, este fascinant sa urmaresti cum toate elementele si personajele care o compun (cum ar fi Hermes, Caron sau bacantele) se regasesc aici, insa nu fortate, nu ca si cum ar fi avut regizorul o lista de bifat in mana. Totul curge natural, surprinzator pe alocuri, dar foarte logic, daca pui in perspectiva culturala a universului unde se desfasoara actiunea.

Interpretarile sunt limitate si modeste, insa nici nu mai conteaza. Sunt destule de vazut si auzit, incat acest minus trece neobservat.

E interesant de facut o paralela intre aceasta ecranizare a mitului lui Orfeu si cea a lui Jean Cocteau, despre care am scris acum ceva timp. Foarte diferite, insa amandoua lasa nealterat substratul. Asa, am ajuns sa ma intreb: de ce Orfeu si nu Heracle sau Ahile, bunaoara, au generat creatii consistente?

Poate pentru ca acesta graviteaza in jurul a trei dintre impulsurile care au miscat omenirea, inca de la inceputurile ei: iubirea, moartea si arta.

Orfeu2

 

1 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.