Povestea cartografica a omenirii

Nu e pentru prima data cand sunt in situatia de a scrie o recenzie despre o carte de specialitate, care nu numai ca nu are niciun fel de intriga, dar mai este structurata si sistematic, pentru uz pedagogic.

Insa, daca am scos-o la capat cu alte prilejuri, acum sarcina mi-a fost si mai usoara, pentru ca Atlasul istoric Duby (numit dupa numele academicianului francez care l-a editat initial) poate fi considerat, ca ansamblu, o poveste grafica a omenirii, de la inceputuri si pana in prezent.

O poveste vazuta de la nivel demiurgic, in care nu apar indivizi, ci doar teritorii in continua metamorfoza a delimitarii si dinamici aparent entropice. Spun aparent, pentru ca multe aspecte care framanta contemporaneitatea isi gasesc potentiale explicatii intr-o simpla harta.

Asa s-a intamplat cand am deschis pentru prima data volumul, ca sa ii absord mirosul de carte proaspata si am nimerit mica imagine dedicata Razboiului Civil din Spania. Ce am remarcat este ca Barcelona era taman in epicentrul partii care s-a opus invingatorilor condusi de Franco. Asa mi-am amintit toate mesajele de independenta pe care le-am vazut cand am vizitat orasul lui Gaudi si al lui Domenech i Montaner si tot asa am simtit mai acut drama pe fondul careia este plasata actiunea din adevarata capodopera a lui Guillermo del Toro – El laberinto del fauno.

Unele harti invita si la reflectii asupra caracterului imprevizibil al istoriei; in aceea care infatiseaza puternicul regat al Poloniei de secol al XVII-lea exista si un mic stat vasal, marcat cu o culoare contrastanta – Ducatul Prusiei. Lasam la o parte cele doua razboaie mondiale si ne aducem aminte ca, de o vreme, Angela Merkel e declarata intr-una cea mai puternica femeie din lume. Incurcate si neasteptate sunt caile muzei Clio.

Iar pentru aceia care se tem de ea, cum, din pacate sunt multi in ziua de azi, aflati ca Atlasul istoric Duby nu este dedicat doar cunoscatorilor, ci beneficiaza si de explicatii concise, dar exacte, care insotesc materialul cartografic, rezultand astfel o epopee construita pe gigantescul schelet al…

Da, ati ghicit, o sa folosesc iar sintagma lui Adrian Cioroianu:

Celei mai frumoase povesti din lume.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru un periplu vizual prin marea aventura a evolutiei umane.

Lasa un comentariu.