Razboiul nostru secret*

Momente cruciale in evolutia umanitatii sunt considerate de obicei descoperirea focului, inventarea rotii sau a tiparului. Dar s-a gandit vreodata cineva care a fost momentul si, mai ales, cauzele pentru care omul a inceput sa creeze reprezentari vizuale care spun mai multe decat simpla lor componenta grafica?

Acestea sunt simbolurile, iar un demers de a le examina istoria si a le interpreta nu tine doar de pasiunea izolata a vreunui indragostit de trecut, ci de o foarte apasata contemporaneitate. Intoarceti-va la 360 de grade si veti constata ca pe langa atmosfera, litosfera si biosfera, mai traim si intr-o simbolosfera, in care graficul (cateodata si cu aportul logos-ului) se chinui in fel si chip sa ne influenteze.

Cum sa citim simbolurile de Clare Gibson este o incursiune in istoria acestora si in semnificatia lor. Fiind o carte similara cu precedenta pe care am descris-o, nu pot vorbi decat de modul cum e structurata si prezentata informatia. Iar in privinta asta, nu mai de bine.

Volumul arata excelent din punct de vedere grafic si are o organizare simpla, dar de efect: pe pagina din stanga, imagini reale cu explicatii referitoare la o anume tematica (fie generala – identitate, cosmogonie etc., fie geografica – Asia, Europa, Africa), pe cea din dreapta, cateva simboluri stilizate, legate de tema respectiva. Partea cu stilizarea simbolurilor mi s-a parut un pic riscanta, ca de logo-uri si marci suntem satuli, dar, parcurgand cartea pe indelete, i-am vazut rostul: pe autoare o intereseaza sa intelegi ideea simbolului, nu neaparat forma sa grafica, pentru ca aceasta variaza nitel de-a lungul timpului sau spatiului, desi isi pastreaza esenta.

Cum sa citim simbolurile are destula informatie, incat sa surprinda si sa starneasca interesul, tratata netendentios si lipsita de vreo aluzie la teorii ale conspiratiei, dar nu e o enciclopedie gigantica, ticsita cu amanunte si referinte. Asta o face o carte numai buna de luat prin locuri unde avem de asteptat, dar nu foarte mult si unde nu arde sa citim ceva inchegat: la dentist, la coafor s.a.m.d.

Iar dupa ce veti citi chiar si un singur capitol si veti ridica privirea, in cam 99% din cazuri veti da peste unul din multele simboluri care ne inconjoara. Si parca le veti privi altfel.

* Titlul se refera la o chestie foarte de detaliu dintr-un joc excelent, numit Alpha Centauri; e foarte marunta, dar are logica, va asigur :).

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru o inedita incursiune in istoria sufletului omenesc.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.