Sa privim pictura! (LXXV)

Apollo in fieraria lui Vulcan

Un metrosexual intra intr-un atelier auto. Nu, nu e inceputul unui banc, e doar descrierea mai moderna a picturii lui Velazquez, Apollo in atelierul lui Vulcan.

Ii stiam personalitatea artistica, manifestata cu subtilitate chiar in si lucrari apologetice, dar aici spaniolul mi-a aratat o latura pe care nu i-o banuiam: umorul. Uitati-va numai la stralucirea efeminata a lui Apollo, in contrast cu virilitatea probabil nespalata a lui Vulcan si a tovarasilor sai de truda. Ca sa nu mai zic de figurile acestora care sunt cea mai tare expresie picturala a lui WTF pe care am vazut-o vreodata.

Un alt aspect remarcabil al acestei picturi este o natura moarta inserata discret, dar vizibil. Este vorba de ulcica alba smaltuita din partea dreapta sus. Are ceva care ti-o scoate inevitabil in fata, desi restul tabloului e destul de generos cu detaliile. Poate culoarea, poate reflexia luminii, poate pozitionarea putin izolata, nu stiu. Cert e ca joaca un rol la fel de important precum personajele umane in economia unei lucrari deosebite a maestrului spaniol.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.