Sa privim pictura! (LXXVII)

Incoronarea Fecioarei Maria

Incoronarea Fecioarei Maria

Am avut ocazia sa vad aceasta pictura pe viu si, de aceea, am incercat sa gasesc o imagine care sa redea combinatia cromatica la un nivel cat de cat apropiat cu acela care m-a atras in mod magnetic.

Albastrul domina acest tablou de Fra Angelico, dar n-ar avea acelasi efect superb fara auriul care il inconjoara; impreuna redau o atmosfera cu adevarat celesta, care confera subiectului solemnitate si grandoare.

Si forma tabloului are ceva aparte, pentru ca muta atentia spre punctul de maxima importanta al picturii, iar privitorul isi vede curiozitatea placut sfasiata intre acesta, situat intr-un un plan vag secund si personajele, foarte discret umanizate din partea de jos, care formeaza prim-planul. Un mod deosebit, nu neaparat fizic, dar foarte eficient, de a reda perspectiva.

Drama privitorului e accentuata de seria de mici imagini care marginesc tabloul in partea inferioara. Curiozitatea specific umana e ponderata de un usor sentiment de rusine, ca nu acordam Fecioarei atentia care i se cuvine. Asa ca aruncam ocheade furise catre cate una dintre acele scene, apoi urcam iar privirea spre manifestatia solemna de deasupra, apoi ne lasam furati iar de curiozitate si tot asa.

Trebuie sa impacam si pornirile spirituale si pe cele pur umane, nu?

1 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.