Sa retraim Marea Unire!

Nu mai e mult si vom celebra cei 100 de ani care s-au scurs de la Marea Unire. 100 de ani in care s-au intamplat multe, bune si rele, exact ca in melodia Pamantul deocamdata a lui Mircea Vintila.

Cei de la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova au o ambitie care o depaseste chiar si a celor de la NASA: sa ne intoarca in timp prin spectacolul 100 pentru Romania – Teatru Documentar, care se va desfasura pe 1 decembrie 2018 in Piata William Shakespeare (esplanada teatrului), la ora 17:00.

Spectacolul va fi o reconstituire a epocii de acum un secol si a readucerii la viata a principalilor figuri politice si culturale care au condus miscarea ce a dus la Marea Unire.

Aceia care vor reinvia trecutul sunt actorii: Marian Politic – Regele Ferdinand, Alina Mangra – Regina Maria, Gavril Patru – Ion I. C. Bratianu, Constantin Cicort – Generalul Berthelot, Eugen Titu – Dr. Iancu Flondor, Nicolae Vicol – P. P. Carp, Cosmin Radescu – Nicolae Titulescu, Claudiu Mihail – Iuliu Maniu, Alex Calangiu – Iulia Hossu, Dan Cornescu – Alexandru Marghiloman, Stefan Mirea – Constantin Stere, Gabriel Marciu – Vasile Goldis, Stefan Cepoi – Dr. Ion Nistor, Dan Ivanesei – Stefan Cicio Pop.

Lor li se adauga echipa de (re)creatie: Alexandru Boureanu – regie, Diana Tanase – coregie, Raluca Paun – coregie, Luiza Enescu – costume, Mihai Dobre – muzica, Claudiu Vulpan – scenariu de lupta, Florin Constantinescu – concept video si imagini, Beatrice Comanescu Surdu – adaptare TV.

Textul spectacolului este semnat de Xenia Negrea, iar documentarea de catre Mihai Ghitulescu, iar la realizarea lui vor mai participa si 28 de elevi ai Colegiului National Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, 25 de studenti la actorie si 20 de dansatori de la Ansamblul Folcloric „Maria Tanase”.

Prognoza meteo pentru ziua de 1 decembrie 2018 nu este deloc favorabila (vor fi destule grade cu minus chiar si in miezul zilei), insa am asigurari de la cei de la teatru ca asta nu ii va impiedica sa desfasoare spectacolul. Pana la urma, nimic nu i-a impiedicat pe cei din 1918 sa realizeze Unirea, nu?

In caz ca vremea nu va este pe plac, totusi, evenimentul 100 pentru Romania – Teatru Documentar va fi transmis in direct pe TVR Craiova si pe TVR 3.

La mulţi ani, Românie şi români de pretutindeni!

Lasa un comentariu.