Stapanul Stapanului Inelelor

Nu ma sfiesc sa recunosc ca nu auzisem in viata mea de J.R.R. Tolkien pana sa se iste iufa cu Stapanul Inelelor. Fara sa ma dea pe spate, cele trei filme mi-au placut, prin desfasurarea de forte CGI. Am simtit insa ca, strivita, aproape, sub efectele speciale, se gaseste o viziune mai profunda si mai complexa asupra naturii umane, pe care actorii si scenariul nu prea au reusit sa o transmita si care, in mintea mea, nu punea izvori decat de la scriitor.

Asa ca am purces a citi o carte postuma a acestuia, Copiii lui Hurin. Printre primele impresii a fost si aceea ca nu ma voi acomoda niciodata cu acest univers. Imaginati-va o introducere in care ni se arata ca vom afla povestea lui Cutare, fiul lui Cutare, neam cu Cutare, casatorit cu o domnita descendenta din Cutare, de pe vremea lui Cutare etc.

Daca rezistati, insa, aceastui soc initial, treptat veti incepe sa gustati o naratiune densa si deloc pentru copiii, cu personaje complexe, o lume sumbra cu scaparari de umanitate pe ici pe colo, palpitanta, dar si contemplativa. Ce m-a impresionat cel mai mult a fost atmosfera foarte asemanatoare cu a marilor tragedii ale lui Shakespeare, in special cu cea din King Lear.

O carte de citit, chiar daca sunteti fani inraiti Harry Potter sau Star Wars.

13 Comments

  1. :))) Eu am luat-o de la biblioteca, asa ca n-as sti sa-ti spun, mai ales ca nu stiu de ce buget dispui. Poate faci un parteneriat cu un amic, o luati amandoi, o cititi amandoi si o tineti cu randul:))).

    Reply
  2. Tocmai acum 2 minute am comandat-o :))…Ma fascineaza universul lui Tolkien, e refugiul meu:D…Trilogia „Stapanul inelelor” are un subinteles aparte tinand cont ca a fost scrisa in timpul celui de-al 2-lea razboi mondial, cel putin asa am citit pe undeva….

    Reply
  3. Da, asa este si, daca vreodata va pica in mana filmele in original, va recomand cu caldura sa vedeti documentarele despre ce a inspirat si cum a fost realizata trilogia. Sunt fascinante!

    Reply
  4. Opera lui Tolkien este, de fapt, ceva mult mai vast si mai serios. Este o incercare (reusita as spune) a lui Tolkien de a oferi propriului popor o mitologie in lipsa uneia serioase. El a luat franturi si a creat o istorie si chiar o limba speciala, elfa 🙂

    In Silmarilion o sa gasesti o adevarata cosmogonie, dar este si mai greu de citit decat ce povestesti despre Copiii lui Hurin.

    Reply
  5. Nu sunt de acord cu tine ca poporul lui Tolkien (adica cel englez) nu are o mitologie serioasa; sa ne gandim ca Visul unei nopti de vara de Shakespeare, scrisa pe la 1600, foloseste teme si personaje mitologice in orice caz anterioare.
    Consider ca Tolkien a facut acelasi lucru ca Petre Ispirescu cu basmele romanesti sau Vasile Alecsandri cu Miorita: a slefuit mostenirea folclorica si i-au adus un plus de valoare.

    Reply
  6. Nu, nu doar a slefuit-o. Dar nu e domeniul meu si prefer sa ma retrag atunci cand nu stiu prea multe. Poate ca totusi ai dreptate – daca a crea o limba inseamna slefuire.

    Reply
  7. Faptul ca Tolkien a creat o limba a dat si mai multa vigoare universului sau, dar asta nu inseamna, in opinia mea, ca acesta se substituie universului general mitologic al poporului englez. Si Nina Cassian a inventat limba sparga pentru a a-si exprima ideile lirice cu mai multa forta.

    Reply
  8. Pe bune?!?! Il compari pe Tolkien cu Petre Ispirescu?ce gluma…In primul rand el s-a inspirat nu numai din mitologia poporului englez ci si din mitologia nordica(chiar foarte mult)A inventat o lume intreaga…dar trebuie sa citesti intraga sa opera pt a intelege cu adevarat maretia creatie lui Tolkien.

    Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.