The Little Dark Knight

perksFaceti cunostinta cu Charlie. Un adolescent ciudatel, inteligent, care isi cauta locul pe lume.

El este personajul care se adreseaza cititorului prin intermediul unor scrisori care te captiveaza prin ingenuitatea vocii si prin calitatea scriiturii. Stilul epistolar nu e tocmai o noutate, dar in The Perks of Being a Wallflower functioneaza de minune pentru ca transforma relatia narator-lector intr-una deosebit de intima, pe care o iei in serios si o urmaresti cu asidua curiozitate.

Charlie cunoaste oameni, de varsta lui sau mai mari, se integreaza, dar o da si in bara si isi traieste toate aceste experiente cu o adorabila mixtura de toleranta si nedumerire, pentru ca, sa fim sinceri, si Charlie are ciudateniile lui. Ce le face insa scuzabile este apetenta pentru mici fapte bune, deseori anonime, menite sa aduca un dram de bucurie celor din jur.

Aceasta calitate a lui Charlie are potential sa va umezeasca ochii si, pentru a controla acest proces lacrimal, va sfatuiesc sa faceti o mica pauza dupa fiecare dintre scrisorile lui, indiferent cat de lunga sau scurta ar fi.

O mare calitate a personajului conturat de Stephen Chobsky este perceptia asupra familiei. In aceasta privinta, se estompeaza toate similitudinile cu un alt roman al avaturilor adolescentei, The Catcher in the Rye; Charlie isi iubeste familia, ii cunoaste defectele sau, cel putin, le observa si nu face prea mare caz de ele.

Dar Charlie nu este doar un simplu „wallflower” (cf. Longman Dictionary of Contemporary English: informal someone at a party, dance etc who is not asked to dance or take part in the activities), nu se margineste sa fie ochii si urechile noastre in incursiunea in mentalitatile adolescentilor contemporani. Finalul cartii ii reda lui Charlie pozitia centrala in poveste, asa cum Batman isi revendica finalul filmului la care face trimitere titlul articolului. Efectul este un pic deconcertant, iar singura solutie pe care o intrevad e sa recitesc The Perks of Being a Wallflower, pentru a urmari elementele care conduc catre deznodamantul pe care nu il prevedeam.

Because he’s not a hero. He’s a silent guardian, a watchful protector.

The Little Dark Knight.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru un clasic instant.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.