Totalitarismul care a facut pui

Oricine se uita la totalitarismul care a marcat prima jumatate a secolului al XX-lea ramane cu atentia pironita pe nazism si pe ororile care i-au insotit scurta, dar brutala istorie.

In acest fel, exista riscul de a pierde din vedere ca o astfel de ideologia aparuse cu peste o decada inainte in Italia lui Mussollini, iar eu, nevrand sa o nedreptatesc pe muza Clio, careia ma inclin frecvent, am ales sa ma revansez fata de aceasta omisiune cufundandu-ma in cuprinzatoarea lucrare a Francescai Tacchi, intitulata Istoria ilustrata a fascismului.

Asa cum o arata si titlul, aceasta carte de istorie universala urmareste evolutia acestei miscari care a reusit sa se suprapuna intregului stat, precum si decaderea foarte rapida, iar eu ma simt dezlegat de a face glume pe seama italienilor, avand in vedere ca autoarea insasi isi permite cateva.

Altminteri, stilul este unul prozaic, fara intorsaturi de fraza sau efecte narative mestesugite, insa tocmai aceasta ariditate serveste scopului general al cartii, aceea de a contura cat mai amplu tabloul al unei perioade.

Desi partea care descrie ascensiunea si instalarea la putere a fascismului e doar suita de acte si modificari de legi, e cutremurator sa fii martorul neputincios al unui proces de erodare a democratiei, chiar originale, cum o aveau italienii (v-am spus ca n-am nicio retinere la glume), si nu e usor de gasit paralele cu ce se intampla prin Europa prezentului.

Foarte interesant a fost capitolul dedicat raspandirii puilor fascismului pe continent si, din nou, am fost intristat si putin ingrijorat de apetenta cu care nenumarate tari au adoptat aceasta doctrina, nelipsind, evident, Romania. Chiar si in democratiile solide a incoltit putin fascismul si nu pot sa nu ma intreb cat a lipsit ca intreaga Europa sa o apuce pe un asemenea fagas.

Fascismul a izvorat din probleme pe care le recunoastem in contemporaneitate, asa ca eu, unul, va sfatuiesc sa nu acceptati nicio tentativa de fanfaronada, propaganda desantata si atacuri la adresa democratiei, pentru ca asa incepe totul.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru o panorama multidimensionala a fascismului.

Lasa un comentariu.