Traseu spre dezmeticire (1)

Evadare_din_Lagarul_14Ca sa imi permit sa fac pe moralistul, trebuie sa-mi fac mie morala in primul rand. Ca sa raspandesc folosirea un vaccin, trebuie mai intai sa il testez pe mine. Ca sa pot sa argumentez de ce nu e cazul sa fim asa deprimati de viata grea, trebuie intai sa ma conving pe mine de acest lucru.

Astfel ca le-am cerut prietenilor de libraria online Libris (care, apropo, au transportul gratuit) doua carti, cu gand ca lectura lor sa formeze un traseu care sa-mi demonstreze ca, si daca n-am aia, aia si aia si n-am realizat pana acum aia, aia si aia, tot imi raman motive cacalau de bucurie.

Si am hotarat sa incep de jos. De jos de tot. Dintr-un loc pe care cu greu il putem concepe, daramite sa il cunoastem in detaliu.

Este sistemul de lagare nord-coreene. Da, este vorba despre tara aia care face pana si Romania sa para un paradis terestru. De acolo a evadat un tanar pe nume Shin care a ajuns sa-si spuna povestea cu ajutorul unui jurnalist pe nume Blaine Harden.

Evadare din lagarul 14 e scrisa suparator de frust si lipsit de inflorituri, incat m-ai ca am strambat din nas in timp ce o lecturam. Dar nu mi-am permis. Cum as fi putut, cand se vorbeste despre foame, abuzuri si denunturi intre membrii aceleiasi familii? As fi deplasat, daca as cere ca astfel de grozavii sa imi fie prezentate in mod plastic. Ele exista si asta e cel mai important.

Vorbeam de denunturi; ce am apreciat cel mai mult la aceasta relatare, vag asemanatoare cu The Killing Fields sau Pianistul, este ca protagonistul nu pozeaza in erou. A scuipat, a batut, a turnat, a furat, a facut orice sa supravietuiasca. Nobletea nu exista cand tot ce ai de mancare este o zeama chioara de varza, pe care o poti pierde la cea mai mica abatere.

Asadar, primul pas in traseul spre dezmeticire e facut: ma duc sa iau ghiveciul de legume de pe foc, sa nu se faca scrum si ma gandesc ca nu sunt acolo, in lagarul 14 din Coreea de Nord, unde n-am ce sa mananc, n-am cu cine sa vorbesc, nu sunt cu mult peste un animal.

Va urma…

1 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.