Traseu spre dezmeticire (2)

Plesu_frumusetePreviously on Traseu spre dezmeticire: L-am urmarit pe tanarul nord-coreen Shin prin iadul in care a crescut si din care a scapat datorita vointei si unui noroc chior si ne-am lamurit ca unii o duc chiar mai rau decat romanii.

Bun, dar cum ii convingi pe concetateni ca viata nu e asa neagra pe cat ne intoxicam singuri sa credem? Motive pentru latura nasoala a existentei sunt cu duiumul, asa ca una e sa-l scoti pe om din smarcuri si alta e sa-l cureti si sa-l faci ferches.

Pentru asta am apelat la un spirit fin. Andrei Plesu ii spune si n-o sa va plictisesc spunandu-ma cine e si ce face. Domnia-sa a scris o carte, intitulata Despre frumusetea uitata a vietii si compusa dintr-o serie de articole care vizeaza aspecte mai mult sau mai putin metafizice ale existentei. Au un stil elevat, dar racoros, nu toate sunt digerabile sau utile in aceeasi masura, dar cele care sunt, spulbera orice opozitie.

Desi momentele epifaniei care ne intereseaza sunt disipate pe tot parcursul volumului, va recomand sa il parcurgeti pe tot, cap-coada, tocmai pentru a vedea ilustrat in mod meta-textual conceptul ca frumusetea uitata a vietii e pitita si trebuie cautata. Dar sa ii dau cuvantul lui Andrei Plesu, pentru ca scrie mult mai bine decat as putea eu vreodata, fapt care mi-ar umple inima de invidie, daca as fi suficient de fraier sa ma las cuprins de asa ceva:

Daca iti acorzi un cat de mic ragaz, daca arunci, de jur imprejur, o privire odihnita, curioasa si nepatimasa, vei gasi destule argumente sa te bucuri. Lucrurile (inca) functioneaza. Sarpanta lumii (inca) tine. Mai exista inca oameni intregi, traditii vii, intalniri miraculoase. Traim intr-un sos toxic, dar el contine inca mirodenii subtile, cu efect anesteziant. Marele animal cosmic nu pare sa ia in serios agitatia noastra propagandistica, spaimele noastre apocaliptice. Se poate trai. Se poate trai bine. Se poate (inca) trai frumos.

Si-acum astept contra-agrumente, daca se simte cineva in stare.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru un traseu spre dezmeticire in doi pasi.

1 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.