Trecute vieti de doamne si domnite

Am sa incep cu un act de mare impietate: Nicolae Iorga nu stia sa scrie istorie.

Cartile lui sunt un potop de informatii, pe care e greu sa le urmaresti uneori, iar stilul e departe de ironia fina a lui C. Gane din minunata lucrare al carei titlu este impartasit si de articolul de fata.

Ce nu i se poate contesta barbosului si inaltului la stat si la sfat istoric este himalayana capacitate de a absorbi si aduna informatii, iar opera-i monumentala e dovada peremptorie in acest sens.

Ca parte a unui program personal dedicat Anului Centenarului, am ales sa ma aplec asupra unei picaturi din oceanul istoriografic pe care Iorga l-a revarsat asupra posteritatii, adica o lucrare minora, dar inedita – Scrisori de femei.

Asa cum o arata si numele, micul volum aduna epistole scrise de si catre doamne si domnite din diverse perioade ale istoriei romanilor, incepand din epoca lui Neagoe Basarab si ajungand pana in perioada ulteriora castigarii Independentei.

Desi nu exclud ca o lectura de tip sotron al lui Julio Cortazar ar putea oferi niste comparatii interesante, recomand totusi una liniara, strict cronologica, pentru ca sa se pot releva cateva evolutii demne de constientizat.

In primul rand, stilistic, se poate constata un caracter arhaic pana in zorii secolului al XIX-lea, fapt care confirma inca o data ca meleagurile romanesti au sarit din Evul Mediu aproape direct in epoca moderna, iar aceasta tranzitie care a ars etape esentiale isi vadeste chiar si astazi urmarile.

In al doilea rand, observam ca multe dintre preocuparile doamnelor se refera la aspecte pecuniare sau materiale, cu precadere la marea avutia a timpului respectiv, mosiile. Preocupari mai abstracte si mai aproapiate de imaginea pe care o avem despre spiritul feminim apar, ati ghicit, dupa ce Tarile Romane intra intr-o consonanta tarzie cu spatiul european.

Istoria ca materie de invatamant este si asa destul de oropsita, insa tot nu pot sa nu recomand oricarui profesor care slujeste aceasta disciplina sa utilizeze la clasa carti precum Scrisori de femei de Nicolae Iorga, deoarece elevii au nevoie sa-si cunoasca trecutul nemijlocit, nu prin intermediul unor manuale care servesc concluzii de-a gata.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru niste crampeie din latura feminina a istoriei romanilor.

Lasa un comentariu.