Un cataclism benefic

totul-despre-pompeiCumva, ridicolul peliculei Pompeii nu mi-a declansat doar amuzamentul, ci si o curiozitate sporita de a explora acest oras pe care soarta l-a lovit crunt, fapt care a facut, insa, un mare serviciu posteritatii.

Am gasit toate detaliile pe care mi le-as fi dorit in lucrarea Totul despre Pompei de Joanne Berry. Evident, acest „totul” e o exagerare cu iz de marketing, dar nici nu pot sa nu precizez ca orasul pierdut si regasit e prezentat atat de amanuntit, incat titlul capata oarece acoperire.

Cartea este scrisa de un specialist, care analizeaza atent artefacte si dovezi materiale, dar relatarile au fluenta si nu sunt obositoare pentru cititor, mai ales ca sunt insotite de imagine de o calitate exceptionala, atat fotografii de obiecte si constructii, cat si planse si reconstituiri.

Joanne Berry nu ocoleste niciun domeniu al vietii cotidiene a romanilor, asa ca nu lipsesc nici faimoasele picturi si mozaicuri pe care azi le-am numi pornografice, nici legendarele graffiti-uri deocheate, care releva ca gustul pentru porcosenii nu este de data recenta, ci este o apucatura veche de cand lumea (aviz moralistilor de genul celor care evoca epocile de aur ale omenirii, intre care am remarcat-o si pe cea romana).

Este usor sa pierzi notiunea timpului explorand si intorcand Pompeiul pe toate fatetele sale, dar o privire de ansamblu are potential sa indemne la reflectie.

Societatea romana atinsese un grad inalt de dezvoltare, confort, dar si de degenerare morala. Vezuviul n-a facut decat sa impietreasca in timp un proces inevitabil de descompunere, iar intrebarile care se nasc sunt: Seamana societatea noastra cu aceea a romanilor? Daca da, in lipsa unui vulcan, ne paste aceeasi disolutie graduala, lenta, dar de neocolit?

Timpul ne va spune tot ce vream si nu vrem sa stim.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru o vizita pe un sit arheologic ca niciun altul.

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.