Un Nobel care n-a venit la timp

karel_capek_povestiriM-am aplecat asupra unui proaspat castigator de Nobel, apoi asupra unuia cu vechime, iar acum am constatat ca un ingredient necesar pentru a inhata acest premiu este sa fii un scriitor suficient de longeviv, incat sa-ti vina randul.

Evident, mai e nevoie si de talent, dar, in cazul lui Karel Capek, nu i-l poate contesta nimeni. Eu, unul, i l-am ochit inca de cand l-am intalnit prima data, prin intermediul romanului Razboi cu salamandrele si l-am vazut confirmat prin Fabrica de absolut sau Cartea apocrifelor.

Ca urmare, alegerea cartii de beletristica intitulata Povestiri dintr-un buzunar. Povestiri din celalalt buzunar a fost una fireasca si nu ma indoiam ca ar fi din partea mea vreun experiment cu rezultate incerte. Am tintit delectarea la sigur.

Si delectare a fost, mai abitir decat as fi visat! Cele doua siraguri de nestemate de proza scurta se pot numi de suspans, insa difera cumva stilistic, desi impartasesc aceeasi inteligenta a solutionarii enigmelor prezentate.

Primul set ilustreaza cu precizie aproape clinica diverse idei din psihologie, si nu cea romantica din perioada autorului, ci aceea pragmatica a zilelor noastre. Asa numitele erori cognitive comune (ma feresc cat pot sa romanizez englezescul „bias”), atat de coerent explicate de Daniel Kahneman si emulii sai, sau mecanismul prin care emotiile influenteaza modul cum functioneaza memoria, descris cu mare claritate de Daniel Gilbert, constituie substratul unor povestioare de o maxima eficienta a scriiturii. Am dibuit chiar si o aluzie la „briciul lui Occam”, pe care l-am inteles astfel mai bine decat din oricare antologie de filosofie.

Dupa ce ajunge sa stapaneasca structura, Karel Capek pluseaza in a doua parte a volumului; nuvelele nu mai sunt disparate, ci sunt organizate intr-un stil vag decameronian, umorul caustic, dar si binevoitor (ca al lui Caragiale) e mult mai prezent, iar perspectiva nu ii mai vizeaza preponderent pe oamenii legii si se deplaseaza si spre ceilalti, oameni ca mine si ca voi, care sunt pusi in situatii macabre, misterioase sau dilematice.

Atat de bune mi s-au parut Povestirile dintr-un buzunar & Povestirile din celalalt buzunar, incat, daca mi-ati cere sa va mentionez cateva, mi-ar fi foarte greu. Nu pentru ca ar fi usor de uitat, ci pentru ca mi-au placut atat de multe, incat cortexul meu prefrontal e derutat si nu stie ce sa aleaga mai intai.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru un fragament dintr-o opera de Nobel care ar fi trebuit dat la timp.

 

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.