Viaje adentro

Cand iei O scena din viata unui pictor calator si o cantaresti in mana, iti zici: dau gata cartea asta de beletristica in pauza de pranz, mai ales daca intarzii putin si ii spun sefului ca am stat la coada la covrigi.

Dar romanul lui Cesar Aira nu este catusi de putin o lectura facila si nu se recomanda imperecherea cititului cu activitati de ingurgitare, deoarece sectiunile de cortex destinate descifrarii sensurilor mesajului scris vor fi suprasolicitate de metaforele argentianului, iar stomacul se va vedea in criza de energie, ca Romania asta iarna.

Cartea prezinta o calatorie care penduleaza permanent intre fizic si metafizic, intre relieful advers sud-american si lumea interioara a artistului. Nu e o calatorie usoara pentru cititor si nici nu are o destinatie clara, dar oare nu asa este viata fiecaruia dintre noi?

Stilistic, Cesar Aira face parte din increngatura realismului magic, care a inflorit in America Latina in secolul trecut, si are potential de a suscita reactii ambivalente: lipsa unei narativitati conturate matematic deruteaza si indeparteaza firile mai logice, insa virajele surprinzatoare ale prozei si cotiturile de fraza care apar pagina de pagina incanta prin forma.

Cand ni se pare ca totul functioneaza dupa principii matematice, e bine sa luam o carte precum O scena din viata unui pictor calator, ca sa ne mai scuture putin de pericolul indepartat, dar real al inchistarii.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru un fericit caz de tulburare a ordinii, nu publice, ci private.

Lasa un comentariu.