Concursul initiat de magazinul de ceasuri Watchshop.ro in colaborare cu Blog Awards si cu Blogatu avea mai multe teme, dar cea din titlu m-a pus intr-adevar pe ganduri si cred ca am dat de capat acestei probleme folosind un rationament jumatate matematic, jumatate psihologic.
Sa zicem ca la o intalnire de afaceri poti ajunge in trei feluri: mai devreme, la fix sau mai tarziu.
Sa zicem, de asemenea, ca atitudinea celui cu care te intalnesti poate fi: binevoitoare, neutra sau ostila.
Acum sa combinam cele doua randuri de date, sa vedem ce iese.
Daca la binevoitor te duci mai devreme, te va intampina zambitor, isi va cere scuze ca inca nu a terminat intalnirea precedenta si te va pofti intr-un fotoliu confortabil, impreuna cu o cafea aburinda. Daca ajungi la fix, vei incepe imediat discutia si, cum deja ai un capital de incredere din partea lui, afacerea e ca si incheiata. Daca, insa, ajungi mai tarziu decat era planificat, acest capital se poate epuiza instant, iar partenerul de discutie va deveni neutru, sa zicem, si va fi nevoie de eforturi de persuasiune duble, daca vrei sa rezolvi ceva.
Sa vedem cum e cu neutrul. Daca ajungi mai devreme, iti transmite prin secretara sa astepti pana termina ce are de facut (poate ca in minte iti da o bila alba, daca ai noroc). Daca ajungi la fix, te angajezi in negociere si totul va depinde de tine si de consistenta mesajului tau. Daca ajungi mai tarziu, l-ai cam pierdut de musteriu pentru ca, sa fim sinceri, cine ar vrea sa faca afaceri cu o persoana care nu catadicseste sa respecte o amarata de ora de intalnire?
Sa ne aplecam acum asupra ostilului. Daca ajungi mai devreme, o sa-si imagineze ca esti disperat si o sa se joace cu tine inainte sa te refuze brutal. Daca ajungi la timp, incerci sa il convingi pana iti dai seama ca e in van. Daca intarzii, vei primi o usa in nas.
Ce nu trebuie sa pierdem din vedere e ca nu intotdeauna atitudinea viitorului interlocutor este clara, asa ca, daca facem o socoteala simpla a ideilor de mai sus, cea mai buna cale de a reduce (niciodata elimina) riscul unei intalniri esuate este sa fim punctuali.
Cum reusim? Bunul simt e de baza, dar si un produs din categoria Ceasuri Casio poate fi de folos :).
Din perspectiva cuiva care a crescut într-un mediu nepunctual şi a dezvoltat acest habit în şcoală… oricât de mult ţi s-ar părea că „aşa eşti tu, „ţi se pare greu”, „nu se poate altfel”, poţi să fii oricum vrei. Iar senzaţia de împlinire, mândrie şi eficienţă pe care o ai atunci când eşti punctual este incomparabilă. După ce am practicat-o ceva timp, nici nu mai vreau să mă întorc la întârziat 🙂 Nu mai este pentru mine. Faină poza!
Tine-te de punctualitate, ca merita :P.