Non-fictiuni pe care le-am citit (13)

Citim, citim si desteptaciunea o sporim:

non-fictiuni1_botton

The Art of Travel – dintre toate demersurile lui Alain de Botton de a extrage din cultura universala invataturi aplicabile in angoasanta lume contemporana, acesta mi s-a parut cel mai putin consistent. Capacitatea de a aduce in discutie o bogata varietate de trimiteri literare si artistice e la locul ei, insa noima lor nu mi s-a relevat deloc. Poate influentat si de esecul autorului de a-mi transmite ceva macar coerent, nu neaparat ceva la care sa ader, i-am gasit foarte agasante povestirile despre propriile trairi.

non-fictiuni2_satir

Arta de a fauri oameni – o figura cunoscuta in materie de psihologia familiei, Virginia Satir ne imparte cu generozitate sfaturi, precepte, exercitii despre cum sa functionam ca oameni si ca membri ai unei entitati familiale. Deoarece ma adap in primul rand de la izvorul unor lucrari mai recente, stilul si abordarile ei mi s-au parut ca provenind dintr-o alta era a psihologiei (a fost activa pana in anii ’80), mai romantica si, in consecinta, mai putin realista in destule momente. A-i parcurge cartea a fost, totusi, o experienta utila, care mi-a furnizat cateva idei disparate foarte bune, iar ilustratiile stilizate si usor jucause (care mi-au adus aminte de cele ale Ligiei Macovei) au insotit in mod simpatic lectura.

non-fictiuni3_rock

Your Brain at Work – aparenta de carte facila, de tip „Cum sa…” dispare imediat ce deschizi aceasta lucrare excelenta a lui David Rock. Autorul nu este psiholog sau neurolog, ci apartine categoriei, nedefinite pentru mine, de practicanti de coaching. Suprinzator, tocmai acest fapt i-a atras aprecierea mea, pentru ca, desi face uz de foarte documentate cunostinte academice, preocuparea sa este sa structureze, sa organizeze, sa creeze un cadru accesibil oricui se vede pus in posturi frustrante sau incurcate la munca sau in viata personala. Fiecare capitol are un tipar clar conturat: situatii care merg aiurea, explicatii stiintifice, dar nu academice pentru cauzele reactiilor respective, situatiile initiale care merg struna si rezumat care distileaza ideile si solutiile prezentate. Schematism pur american, dar ce bine functioneaza!

Non-fictiuni pe care le-am citit

Non-fictiuni pe care le-am citit (2)

Non-fictiuni pe care le-am citit (3)

Non-fictiuni pe care le-am citit (4)

Non-fictiuni pe care le-am citit (5)

Non-fictiuni pe care le-am citit (6)

Non-fictiuni pe care le-am citit (7)

Non-fictiuni pe care le-am citit (8)

Non-fictiune pe care le-am citit (9)

Non-fictiuni pe care le-am citit (10)

Non-fictiuni pe care le-am citit (11)

Non-fictiuni pe care le-am citit (12)

 

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.