Anatomia planetei

geografie fizica gheorghe romanescuCand m-au vazut niste prieteni rasfoind cu nesat volumul lui Gheorghe Romanescu intitulat Geografie fizica de la A la Z, mi-au spus cu amicala malitiozitate: Sa te vedem acum cum ii faci recenzia!

Stiam inca de cand am solicitat aceasta lucrarea din categoria carti cultura generala la ce provocare ma inham, insa ceva din pasiunea mea pentru natura mi-a spus sa nu-mi fac griji si sa merg inainte. Si bine am facut.

Cartea e un dictionar de geografie fizica, asa cum il arata si numele, si, inca de la prima frunzarire, am stiut ca am destule de spus despre ea.

In primul rand, este un frumos exercitiu de umilinta. Fara sa fiu lipsit de un bagaj de felurite cunostinte academice, tot m-am simtit coplesit de multitudinea de cuvinte care imi sunt cu desavarsire necunoscute. Ca sa-mi demonstrez spusele in timp real, chiar acum voi deschide dictionarul si va voi impartasi cea mai noua achizitie lingvistica si stiintifica. Iata:

Panplena – suprafata de nivelare formata in ultimul stadiu al procesului de denudare, ca urmare a eroziunii laterale a cursurilor de apa, nu a peneplizarii.

Nu stiu despre voi, dar eu constat ca in insasi definitia notiunii apar cuvinte care necesita lamuriri.

Un bonus la explicatia fiecarui concept este prezentarea unor echivalente in engleza si franceza, doua limbi de circulatie internationala, fapt care nu poate decat sa faciliteze munca specialistilor romani care au ambitii sa activeze la nivel planetar.

Volumul este ilustrat cu fotografii realizate chiar de autor; sunt alb-negru si nu au spectaculozitatea lucioasa a unor enciclopedii National Geographic, insa isi implinesc menirea de a reda vizual unele concepte prezentate in scris, iar faptul ca ii apartin chiar lui Gheorghe Romanescu le confera autoritate, dar si un aer mai intim – vedem Terra prin ochii unui cunoscator.

Ajung astfel la cel mai subiectiv argument in favoarea calitatii acestei carti. Chiar daca este un instrument stiintific si pedagogic, ca intreg poate convinge pe oricine de frumusetea si complexitatea celei mai rare si pretioase resurse de care dispunem:

Planeta noastra.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru un mare atlas al anatomiei terestre.

 

 

Leave a Comment.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.