Cate ceva despre femei

2008060394719creierul_femeii_coperta1Intamplarea sau o aranjare mai fengshuie a astrelor a facut sa citesc una dupa alta doua carti de facturi diferite, dar tratand aceeasi chestiune: eternul mister feminin, asa cum o caracteriza doamna mea profesoara de limba si literatura romana pe Otileea din romanul purtand aproximativ acelasi nume.

Creierul femeii de Louann Brizendine e o carte stiintifica si accesibila. Si, surprinzator, este si utila, in ciuda parerii incetatenite ca bestseller-ul Ce stiu barbatii despre femei este exponentul supremei cunoasteri in acest domeniu. Hormonii, tipurile si actiunea lor in diverse faze ale vietii femeii sunt obiectul acestui studiu, cu exemple relevante, iar eu nu am incotro decat sa admit ca am aflat cate ceva despre femei si nu mai sunt asa inversunat impotriva lor. Iar garantia soliditatii faptelor prezentate este ca autorul este ea insasi o femeie.

agentie-polirom-articolRomanul Agentia de detective nr. 1, de Alexander McCall Smith (un englez sadea, nascut insa in Africa) a venit taman la fix dupa o consistenta portie de fapte stiintifice. Recunosc, avand in vedere ca stiu ca moneda nationala a Botswanei, unde se petrece actiunea, este un cuvant uzat pana la satietate in limba romana, care incepe cu pu- si se termina cu -la, am fost ispitit sa cred ca voi avea prilejul sa fac asociatii porcoase si sa ma amuz pe cinste.

Socoteala din gand nu se potriveste insa cu cea din carte. O femeie africana, dupa un mariaj esuat lamentabil si dupa moartea scumpului ei tata, isi deschide prima agentie de detectivi particulari din orasul ei. In viata interioara a lui Mma Ramotswe gasim multe: spiritul unei natii, lungul drum spre al sufletului unei femei catre regenerarea puterii de a iubi si mintea unui detectiv care foloseste cu randament maxim bunul simt. N-are parte de cazuri spectaculoase (demascarea unui sot adulter, comportamentul ciudat al unui doctor, urmarirea unei adolescente cu porniri rebele), dar eu nu m-am plictisit niciun moment, ba chiar mi-au intrat cateva chestii in cap.

Dintre ele, cel mai important mi s-a parut a fi acesta: aveti incredere in mintea unei femei care nu este indragostita!

2 Comments

  1. Precious Ramotswe e intr-adevar un personaj extraordinar care „bantuie” opera lui Alexander McCall Smith. Chiar daca nu e personaj in unele carti, parca vezi ceva din ea in unele femei-personaj.
    Nu stiu de unde a rasarit ideea acestei tipologii, dar e chiar interesanta.

    Eu cred ca o Precious Ramotswe la maturitate ar avea aceeasi minte ascutita si indragostita. 😛

    Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.