Ce-ar fi fost daca…?

In cartea lui Neagu Djuvara, Exista istorie adevarata?, am intalnit conceptul de counterfactual conditions, care, mai pe romaneste, consta in ipoteza formulata sub tiparul „Ce-ar fi fost daca…?”, punctele de suspensie fiind inlocuite de evenimente cruciale care au avut loc si care au influentat in mod decisiv cursul istoriei. Saptamanal, va voi provoca la un exercitiu de imaginatie, dar si de logica.

Bineinteles ca si eu ma voi prinde in acest joc intelectual si va voi oferi versiunile mele, inainte de a arunca inca o piatra care sa tulbure imaginea mult prea lina a istoriei asa cum o stim.

Pentru inceput, o ipoteza pe care ati mai intalnit-o sigur:

Ce-ar fi fost daca Germania nazista ar fi produs bomba atomica in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial?

14 Comments

 1. Hitler ar fi bombardat toate brunetele de pe lumea asta si nu s-ar mai fi realizat Lista Lui Schindler, Oscar Schindler pentru ca ar fi fost prajit 😀

  Reply
 2. Ia te uita, Iulica, tu aici vii cu o chestie serioasa care sa ne mai puna creierii la treaba si noi ne amuzam (nu te supara, vine weekend-ul :-P). Germanii poate ca au si produs-o sau au fost pe-aproape… sigur insa nu au folosit-o. Probabil ca pentru cei care supravietuiau nu mai exista o era a comunismului, ci una a hitlerismului, care ar fi presupus in esenta aceleasi lucruri: persecutie, tortura, cenzura, megalomanie,ordine (de ce sa nu recunoastem?). Harta lumii ar fi aratat cu siguranta altfel. Eu sigur aveam cetatenie germana (nu ma pot abtine!!! Sigur mai e un lucru: bancul acesta ar fi sunat altfel:

  Cand moare Hitler, ajunge la poarta Raiului si bate la usa. Sf Petru:
  – Cine e?
  – Hitler, Adolf Hitler.
  – Cine? Spune pe litere ca n-am auzit de tine.
  – Cum, n-ati auzit de mine? Eu, care am fost Fuhrer in Germania, am pornit al doilea Razboi Mondial, am lichidat sase milioane de evrei…
  Sf Petru ii noteaza numele pe un post-it si merge la calculator sa verifice.
  – Asa… Hitler, Adolf…
  Si pe calculator ii apare fisa de cadre: „Hitler, Adolf – mic terorist pe vremea lui Stalin”.

  Reply
 3. Nu-ti face probleme, Olga, orice raspuns e binevenit, atata vreme cat nu depaseste un nivel minim de decenta. N-am chef ca rubrica asta sa fie un fel de seminar cu Ionut sau curs cu Jean:)).
  Asa ca scrieti, baieti (si fete) si dati-va cu parerea:)!

  Reply
 4. Si ca sa nu uit, veti afla parerera mea asupra „cestiunii” in cauza joia, in ziua cand va voi oferi urmatoarea ipoteza:).

  Reply
 5. Daca nazistii ar fi avut bomba atomica probabil ca am vorbi toti acum in germana, iar asta numai daca am fi trait azi. In ceea ce priveste Europa… Multe state nu ar mai exista azi. Daca Hitler ar fi avut un arsenal nuclear, nu ar fi ezitat sa il foloseasca. E bine insa ca astea sunt doar ipoteze 😀

  Reply
 6. Germania nazista nu avea capacitatea industriala sa produca arma atomica nici macar in 1944 cand a acumulat suficienta apa grea pentru experimente. Nici daca ar fi putut nu cred ca era mare prioritate avand in vedere obsesia pentru rachete. Exista la un moment dat un proiect pentru o racheta suficient de puternica sa lovesca New York dar nu se mersese pana la a o dota cu focos atomic motiv pentru care a ramas doar proiect.
  De dragul exercitiului, sa presupunem ca ar fi fost asa. Hitler clar ar fi folosit-o ca sa distruga URSS (nu cred k si Marea Britanie pe care o vroia de partea sa). Britanicii s-ar fi speriat si ar fi cautat pace (contrar declaratiilor belicoase ale lui Churchill) cum au facut Japonezii iar SUA ar fi accelerat lucrarile la ropriul arsenal ca sa nu cada victima sigura. Daca ceda si SUA, noi am fo fost fericitii subalterni ai unor arieni pe baza de blonda si am fi avut toti un mic tigan ca sclav sau sapun. Daca SUA nu ceda nu cred ca mai e nevoie sa ne intrebam unde am fi fost azi. Sieg Heil!

  Reply
 7. Asa cum v-am promis, va ofer si versiunea mea asupra acestei ipoteze.
  Daca ar fi intrat in posesia armei nucleare, Hitler ar fi folosit-o impotriva Rusiei sovietice, data fiind ura sa compulsiva impotriva comunistilor. E posibil ca unele state sa fi capitulat in fata unei asemenea demonstratii de forta, dar, totusi, consider ca marile adversare ale Germaniei ar fi trasformat razboiul dintr-unul cat de cat conventional, intr-unul de anihilare totala. Cred ca Germania ar fi disparut ca entitate etnica si statala, iar restul Europei ar fi fost de-a dreptul desertificata si depopulata.

  Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.