Filme romanesti de vazut inainte de a va da obstescul sfarsit

Am primit de la prietenii de la filme-carti.ro o leapsa despre cele mai bune 3 filme romanesti. N-am apucat sa dau curs acestei initiative in timp istoric util si nici nu o sa respect restrictia de doar 3, dar ma bazez pe intelegerea lor.

Asadar, iata cele 5 filme care trebuie vazute inainte de a va da obstescul sfarsit:

Morometii – grandoare rurala, oricum l-ai intoarce, ramane cel mai bun film romanesc facut vreodata.

Mihai Viteazul – grandoare din nou, istorica de data asta; ce e Morometii in materie de substanta, e filmul lui Sergiu Nicolaescu in materie de executie; cica Charlton Heston ar fi trebuit sa fie Mihai Voda, iar Richard Burton Sigismund Bathory, dar n-a vrut raposatu’. Las’ ca nici asa n-a iesit rau, Amza, Besoiu et comp. sunt mai de-ai nostri si au fost/sunt niste actori formidabili.

Seria B.D. – I-R-E-Z-I-S-T-I-B-I-L-E sunt filmele astea; si maniac al zapp-atului sa fii, si tot te blochezi cand dai de cate unul pe vreun post TV care inca nu le-a difuzat (doar Trinitas si Taraf au lipsa asta).

A fost sau n-a fost? – JOS CU PESIMISMUL CINEMATOGRAFIC ROMANESC POSTDECEMBRIST! Filmul asta e cel mai romanesc pe care il stiu de dupa revolutie, adica are un aer amar, dar un gust racoritor. Iar daca nu vi se umezesc ochii la scena cu chinezul, atunci chiar n-aveti inima.

Marea invarteala – nu va chinuiti sa-l gasiti pe IMDB, ca nu exista; e doar un film pe care mi-as dori sa-l vad, pentru ca ar porni de la o patanie pe care o stiu de la un domn venerabil si uns cu toate alifiile si care ar rezuma defectele si calitatile romanilor intr-o osmoza fara cusur: prin anii ’70, o fabrica de armament din Romania (care, oficial, confectiona carucioare  pentru butelii) producea munitie atat pentru israelieni, cat si pentru „prietenii” lor arabi; la un moment dat, s-a intamplat ca delegatii ale ambelor tabere sa vina sa viziteze fabrica fix in aceeasi zi…

Daca apuc sa-l vad si pe asta, preferabil cu Horatiu Malaiele in rolul directorului de fabrica, chiar ca pot sa-mi dau obstescul sfarsit in liniste si pace.

1 Comments

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.