Memoriile unui robot

N-am ales sa citesc cartea asta pentru ca sunt pasionat de Hitler, ci pentru ca m-a impresionat profund Der Untergang, prin acuratetea de medic legist cu care descrie ultimele zile ale Reichului si ale infamului ei Fuhrer.

Am fost garda de corp a lui Hitler reprezinta memoriile unui om care a trait si a respirat in preajma conducatorului Germaniei naziste, dar in niciun caz nu se distinge prin vreo informatie care sa socheze. Frapant este mai degraba modul in care sunt descrise faptele si evenimentele, de parca am avea de-a face cu un text generat de o inteligenta artificiala, iar nu de vreo fiinta omeneasca, inzestrata cu opinii sau pasiuni. Rochus Misch este dincolo de arhetipul neamtului care executa orbeste ordinele, este expresia unei infioratoare si inumane detasari.

O carte mai degraba pentru psihologi, decat pentru istorici.

3 Comments

  1. Nu cred ca ar fi putut sa fie altcumva ca sa reziste langa un om ca Hitler. Te-ai gandit tu cum te-ai simti in preajma lui? in ce conditii ai rezista?

    Reply
  2. Din filmul pe care l-am pomenit, Der Untergang, am descoperit un lucru foarte important despre cum era vazut Hitler de catre cei din jur; cand dorea, omul putea fi extrem de fermecator. Din pacate, intr-o persoana altminteri mediocra s-au ingramadit cateva calitati si cateva vicii extraordinare.

    Reply

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.