Psihiatrie artistica

persona1De curand am aflat doua lucruri:

1. Ca sunt un porc de barbat.

2. Ca arta este o alegere.

Aceste inestimabile farame de intelepciune mi s-au relevat vazand Persona, regizat de Ingmar Bergman.

Cand doua tipe stau singure intr-o casa pe malul marii, costumele de baie sunt scoase pe tapet, iar confesiunile erotice nu intarzie sa apara, voi la ce v-ati gandi?

Ca si mine, ati pica sigur testul decentei, pentru ca Ingmar Bergman nu foloseste situatia de mai sus ca pretext pentru harjoneli sub clar de luna sau lupte in ciocolata, ci pentru a plasmui un tulburatoar si subtil proces de osmoza a constiintelor, aiurind privitorul pana cand acesta nu mai stie care este mai dusa cu sorcova: Liv Ullmann – actrita care tace sau Bibi Andersson – infirmiera care vorbeste.

Cele doua actrite sunt impecabile din punct de vedere al interpretarii, desi au sarcini diferite: Andersson trancane intr-una, parcurge stari sufletesti expansive, in timp ce Ulmann se manifesta doar prin priviri si prin zambet, dar care sunt atat de expresive, cat o ajunge pe partenera la capitolul contributie actoriceasca.

Daca, per ansamblu, Persona are darul fie de a fascina, fie de a buimaci pana la enervare, in functie de disponibilitatea privitorului fata de o astfel de psihiatrie explorata artistic, din punct de vedere vizual, filmul nu poate decat sa intruneasca unanimitate in privinta componentei vizuale.

persona2

Nu e scena care sa n-aiba un ce, un unghi, o privire, un clar-obscur care sa nu apese pe retina, trimitand senzatia de desavarsire direct in cortex. Momentul cand cele doua figuri ating zenitul apropierii nu mai este doar o imagine de cinema, este deja un bun de patrimoniu al omenirii, este expresia distantei colosale pe care fiinta umana reuseste uneori sa o parcurga fata de regnul animal, de care altminteri se incapataneaza sa se pastreze aproape.

Cred ca Persona este singurul film de pe lumea asta care ar merita vazut atat de psihiatri, cat si de pacientii lor, pentru ca si unii, si altii ar avea ceva de castigat.

persona3

 

 

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.