Sa privim pictura! (LVII)

Hristos mort

Traim in era 3D-ului; chiar si la destul de modestele cinematografe din orasul in care traiesc s-a introdus aceasta tehnologie care zguduie simtul vizual.

Dar ablitatea de a transforma o suprafata plana intr-un tridimensionala nu e neaparat apanajul epocii moderne, iar un exemplu care imi sustine spusele este aceasta extraordinara pictura a lui Andrea Mantegna, realizata acum 500!!! de ani.

Cred ca sunteti de acord cu mine ca efectul vizual al tabloului Hristos mort este uimitor, parand ca te plaseaza la capatul patului unde a fost asezat Mantuitorul dupa rastignire, pentru a fi jelit de cei dragi.

Cromatica este foarte sumara, dar in mod premeditat, pentru ca aceasta saracie a culorilor sugereaza foarte precis si natural infricosatoarea manifestare a mortii.

Figurile indurerate din partea dreapta sporesc dramatismul tabloului si exista informatii ca ar fi fost pictate la ceva timp dupa ce Mantegna revolutiona tehnica perspectivei din timpul Renasterii.

Usorul aer de colaj astfel rezultat m-a facut sa ma gandesc ca o persoana cu un pic de stiinta in Photoshop le-ar putea inlocui cu figuri cu peruci pudrate sau cu jobene sau cu frizuri de hipsteri. Rezultatul ar fi intotdeauna acelasi: imaginea sfasietoare a cuiva plecat dintre noi, pe care cei dragi il jelesc, pentru ca doar atat le-a mai ramas.

Leave a Comment.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.